Putin neće "zatvarati" plin

Autor: N.D. Objavljeno: 22.02.2022. 🕜 11:37 Lokacija: Moskva (Rusija)

Njemačka do sad nije decidirano rekla da će blokirati Sjeverni tok 2 u slučaju ratnih zbivanja u Ukrajini

Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u pismu energetskoj konferenciji u Dohi. Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi europski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini. Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi. "Želimo uravnotežena globalna tržišta plina", poručio je Šulginov. Iz Rusije Europska unija pokriva oko 40% potreba za prirodnim plinim. 

Zapadne zemlje priprijetile su Rusiji velikim sankcijama pa i izbacivanjem iz međunarodnog platnog prometa SWIFT, što bi odmah utjecalo na opskrbu svim robama iz Rusije pa tako i energentima. SAD je u više navrata spominjao da će Njemačka blokirati plinovod Sjeverni tok 2, koji bi s radom trebao početi sredinom godine.

Njemačka želi da Gazprom ne bude vlasnik 50% plinovoda i 100% plina koji njime teče. Cijene dionica na burzama diljem svijeta ušle su jutros u crveno jer je tržište zabrinuto zbog potencijalnih ratnih zbivanja u Ukrajini i poremećajima u opskrbi ključnim energentima i sirovinama. 

TAGOVI