Vlada predstavila 4,8 mlrd. kuna vrijedan paket mjera u energetici

Autor: N.D. Objavljeno: 24.02.2022. 🕜 11:28 Lokacija: Zagreb

Energetski dio paketa znatno će smanjiti opterećenje kućanstvima ali i malim poduzetnicima

Vlada je predstavila paket mjera za kontrolu cijena energije - električne energije i plina, koji će biti u primjeni godinu dana, a vrijedan je 4,8 mlrd. kuna. Da Vlada ne ide s mjerama uslijed velikog rasta cijene energije na tržištu plin bi kućanstvima poskupio 79%, a električna energija 23%. Ovako će se rast cijene električne energije limitirati na 9,6%, a plina do najviše 20%. 

Paket se odnosi na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike, a prije svega podrazumijeva trajno snižavanje PDV-a na toplinsku energiju s 25% na 13%, dok bi PDV na plin trebao pasti na 5% od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. PDV na električnu energiju ostaje 13% a PDV na pelete, briket, sječku i ogrjevno drvo također pada s 25% na 13%. Ograničenje rasta cijene električne energije rasteretit će kućanstva na teret HEP-a za 460 mil. kn. 

Potpore za plin

Sva kućanstva koja koriste plin imat će potporu od 10 lp/kWh na računu, a opskrbljivači će razliku od travnja mjesečno refundirati od države. To je oko 20% projicirane cijene koja iznosi 66 EUR/MWh, a trošak te mjere je 600 mil. kn. Tj novac osigurat će se prodajom emisijskih jedinica (ETS dozvole), čija vrijednost je u zadnje vrijeme rapidno skočila. 

Premijer Plenković je najavio potporu za mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Iznos potpore je 15 lp/kWh, što je oko 22% projicirane cijene od 89 EUR/MWh, a ostvaruje se vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. Poduzetnici će se prijavljivati za mjesečnu potporu kroz aplikaciju HAMAG BICRO, koji donosi odluku o potpori, a vaučer je procijenjen na osnovi pojedinačne referentne godišnje potrošnje. Mjera će biti na snazi do kraja ožujka 2023. Vrijednost mjere je 600 mil. kn. 

Država je postojeći vaučer za električnu energiju za socijalno ugrožene, koji iznosi 200 kn mjesečno, odlučila povećati na 400 kn mjesečno, a povećan je i obuhvat primatelja vaučera, što će godišnje koštati oko 300 mil. kn. U sklopu mjera su i jednokratne naknade za umirovljenike, ovisno o primanjima te smanjenje PDV-a na 5% na dio namirnica, povećanje naknada nekim skupinama korisnika. Poljoprivrednici će dobiti potpore male vrijednosti za nabavu umjetnog gnojiva, a ribari potporu za nabavu goriva. 

TAGOVI