Veliki naftaši napuštaju poslovanje u Rusiji

Autor: N.D. Objavljeno: 28.02.2022. 🕜 09:51 Lokacija: London (Velika Britanija)

BP i norveški Equinor se povlače iz poslovanja s ruskim energetskim tvrtkama

Britanski naftni div BP će se riješiti svog "nezgodnog" udjela u ruskom Rosneftu, javlja BBC. Tvrtka je bila pod pritiskom zbog 19,75% udjela u ruskoj kompaniji već dulje vrijeme, a razlaz se dogodio zbog rata u Ukrajini. Prvi čovjek BP-a Bernard Looney odmah je dao ostavku na poziciju u Upravi Rosnefta. Prema financijskim podacima objavljenim prije dva tjedna Rosneftov udio u zaradi BP-a čini čak jednu petinu ili 2,7 milijarde USD.

"BP djeluje u Rusiji više od 30 godina, gdje je radio s briljantnim ruskim kolegama. Međutim, ova vojna akcija predstavlja promjenu. To je navelo odbor BP-a da zaključi, nakon temeljitog procesa, da se naše sudjelovanje u Rosneftu, državnom poduzeću, jednostavno ne može nastaviti", rekao je predsjednik BP Grupe, Helge Lund, u priopćenju. Prerano je reći kako će se BP riješiti svog udjela u Rosneftu, a tvrtka će otpisati 11 milijardi USD gubitaka koji su se akumulirali proteklih godina. Rosneft je pod sankcijama od 2014. i ruske aneksije Krima.

U međuvremenu je i norveški naftaš Equinor objavio da će početi povlačiti sredstva iz joint-venture poslovanja u Rusiji. U nedjelju je i Norveški nacionalni fond, vrijedan 1,3 trilijuna USD objavio da će zamrznuti ili deinvestirati imovinu u Rusiji. Imovina tog fonda u Rusiji vrijedna je 2,83 milijarde USD prema zadnjim podacima i četvrti je najveći vlasnik u ruskom Sberbanku, te ima udjele u Gazpromu i Lukoilu

TAGOVI