Njemačka radikalno mijenja energetsku politiku zbog rata u Ukrajini

Autor: N.D. Objavljeno: 01.03.2022. 🕜 09:10 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Još veći zaokret prema obnovljivcima, ali plin, ugljen i nuklearke ostaju za zimu 2022./2023.

Njemačka Vlada odlučila je provesti veliku reformu u sektoru obnovljivaca koja cilja ugljičnu neutralnost kroz proizvodnju zelene energije u gotovo stopostotnom udjelu do 2035. Takva odluka donesena je i prije rata u Ukrajini a čini se da je ponukala njemačku službenu politiku da još jače pritisne za ostvaranje tog cilja. U nacrtu Zakona o OIE koji je vidio Clean Energy Wire resorno ministarstvo predviđa više ciljeve za proizvodnju iz obnovljivih izvora do 2030., u skladu s klimatskim ciljevima Pariškog sporazuma. Prema novom Zakonu o OIE planira se više nego udvostručenje postojećih kapaciteta za vjetroelektrane na kopnu do 110 GW, te učetverostručenje ciljeva za VE na moru, na 30 GW, kao i 200 GW fotonaponskih kapaciteta, što je četiri puta više nego sada. Snage postrojenja u natječajima bit će promijenjene kako bi se realizirali ovi ciljevi. 

Državni tanderi kojima se daje FEED-in za najnižu postignutu cijenu će se nastaviti, dok za FN elektrane na zemlji ministarstvo predlaže postupan ulazak u model ugovora za razliku (CfD shema). U njemu je osigurano minimalno plaćanje po instaliranom kWh, ali ako operator može prodati proizvedenu energiju po višoj cijeni, investitor mora refundirati svoj dohodak iznad minimalne cijene. Taj sustav zapravo stavlja OIE na sasvim tržišnu osnovu. Ostale novosti u zakonu podrazumijevaju izuzetak u natječajima za projekte OIE koji provode energetske zadruge građana te povećana davanja za mikrosolare. Kontroverzna odredba kom su se smanjivale subvencije ako su se dodavali kapaciteti bit će izbrisana. 

Plin, ugljen i nuklearke

U svjetlu rata u Ukrajini i sankcija prema Rusiji ministar energetike i klime Robert Habeck u nedjelju je izjavio da će njemačke rezerve plina potrajati za zimu i ljeto, ali osiguranje dobave za iduću zimu traži nove izvore dobave i oslabit će apetite gospodarstva za plinom, smatra on. Država će uskoro objaviti "plan za smanjenje upotrebe plina", kako bi smanjila svoju osjetljivost potražnje. 

Inzistirajući da "neće biti tabua" kad je riječ o sigurnosti opskrbe rekao je da se korištenje uvoznog ugljena ili nastavak rada postojećih nuklearnih elektrana ne može isključiti. Njemačka bi trebala prestati koristiti ugljen do 2038., ili ako je ikako moguće 2030. Posljednje tri nuklearne elektrane u radu trebale bi izaći s mreže do kraja ove godine. Ministar je izjavio da iako bi ideološki odbacio ideju, činjenica je da bi nuklearne elektrane pomogle Njemačkoj u zimi 2022.-2023. Pripreme za njihovo zatvaranje su napredovale, no Habeck kaže da je njihov nastavak rada moguć uz najviše sigurnosne standarde.  

Njemačka planira ustanovljavanje strateških rezervi plina i ugljena, na način da će operatori skladišta biti obavezni imati puno skladište prije početka zime, te gradnju nekoliko LNG terminala na Atlantiku.  Njemačka ima zalihe goriva za 90 dana, ali ne i plina i ugljena. Njemačka 55% svojih potreba za plinom osigurava iz Rusije, kao i 50% potreba za kamenim ugljenom. 

TAGOVI