Kako se trenutno kreću maloprodajne cijene struje i plina u EU

Autor: N. Domazet Objavljeno: 03.03.2022. 🕜 11:53 Lokacija: Zagreb

Rapidan rast cijena u europskim metropolama još nije okrznuo Zagreb

VaasaETT, austrijski Energie-Control i mađarski MEKH objavili su kako se kreću maloprodajne cijene električne energije i prirodnog plina u 33 zemlje u Europi. Tijekom prošle godine povećana potražnja u kombinaciji s nepovoljnim vremenskim prilikama i rastom cijene plina dovelo je do rekordnih cijena na burzama. U siječnju ove godine je HEPI indeks za električnu energiju porastao na povijesno rekordnu razinu od 170, a trenutno je na 202. Kad je riječ o plinu indeks cijene gotovo se udvostručio 2021., od 88 u siječnju te godine, na 163 u prosincu. Nagli rast se nastavio ovog siječnja i indeks je trenutno na 219. 

Cijene električne energije

Cijene električne energije u europskim metropolama od veljače prošle godine do veljače ove godine porasle su za 29%, dok su računi za plin povećani za 64%, objavila je VaasaETT. Zanimljivo je da najnižu cijenu električne energije s PDV-om inače plaćaju stanovnici ratom zahvaćenog Kijeva (5,44 eurocenta/kWh), dok je cijena u 33 zemlje Europe najveća u Londonu (44,13 eurocenta/kWh). Slijede Kopenhagen, Bruxelles, Berlin, Rim, Prag i Beč. Zagreb je prema cijeni električne energije 27. od 33 zemljei s 13,42 eurocenta/KWh debelo je ispod visokog prosjeka koji za sve analizirane zemlje iznosi 22,99 eurocenta/kWh. 

U veljači je cijena električne energije porasla u pet prijestolnica, dok se u 11 cijena smanjila od 23% do 1% i to najčešće u komponenti energije. U pravilu je to rezultat primijenjenih mjera za kontrolu rasta cijena energije, a trend smanjivanja prisutan je od siječnja, kada je glavnina država krenula u neke mjere kontrole cijena. Kada se aktualne cijene promatraju kroz indeks kupovne moći (ili Power purchesing standard-PPS) pokazuje se da je struja kupovno najksuplja stanovnicima Praga, Bruxellesa, Rima, Berlina, Londona i Madrida. Zagreb je po tom pitanju ispod prosjeka i 22 je na listi 33 metropole. 

Cijene plina

Plin je najskuplji stanovnicima Stockholma, koji plaćaju dvostruko više od europskog prosjeka, ali treba znati da u Stockholmu ima samo 61.000 kupaca (ukupno 95.000 u cijeloj zemlji). S druge strane,  plin je najjeftiniji u zemljama Jugoistočne Europe. Europski prosjek za plin u 28 zemlje je na 10,36 eurocenta/kWh, a u Zagrebu plin je u veljači koštao 4,56 eurocenta/kWh, po čemu smo 25. od 28. promatranih metropola, dok je plin najjeftiniji opet u Kijevu. Zagrepčani plaćaju plin po istoj cijeni kao građani Rige, pokazuju podaci. Cijene su u veljači rasle samo u Rimu, a smanjile su se u 10 metropola, uglavnom kao rezultat mjera za kontrolu kretanja cijena na nacionalnom nivou. Gledajući prema standardu kupovne moći pokazuje se da je plin najskuplji stanovnicima Sofije, Stockholma, Amsterdama, berlina i Rima, a Zagreb je 22. od 27 metropola. 

TAGOVI