Britansko-energetski div okreće leđa Gazpromu

Autor: B.O. Objavljeno: 01.03.2022. 🕜 10:11 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Shell namjerava prodati udjele i napustiti zajednička ulaganja s ruskom plinskom kompanijom

Uprava britansko-nizozemskog energetskog diva Shella početkom ovog tjedna je objavila kako namjerava prodati svoje vlasničke udjele te napustiti zajednička ulaganja s ruskom plinskom kompanijom Gazpromom i povezanim subjektima. 

Tako se, izvijestio je Shell, namjerava prodaja udjela od 27,5 posto u ruskom postrojenju za ukapljeni prirodni plin (LNG) i napuštanje projekta Sakhalin 2 u kojem Gazprom drži polovinu vlasničkog udjela.

 

Detaljne posljedice 

Osim toga, Shell namjerava prekinuti svoje sudjelovanje u plinovodu Sjeverni tok 2 te prodati udjel od 50 posto koji u okviru projekta Salym ima u dva naftna polja u Sibiru.

"Šokirani smo i žalosni zbog gubitka života u Ukrajini, što je rezultat nerazumnog čina vojne agresije koji prijeti europskoj sigurnosti", rekao je glavni izvršni direktor Shella Ben van Beurden

"U raspravi s vladama diljem svijeta razradit ćemo i detaljne posljedice za poslovanje, uključujući važnost sigurnosti opskrbe energijom Europe i drugih tržišta, u skladu s relevantnim sankcijama", dodao je, među ostalim, van Beurden.

TAGOVI