Brzi porast cijena nafte ali i svih roba

Autor: N.D. Objavljeno: 07.03.2022. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb

Osim nafte po prvi puta od 1915. rastu i cijene baš svih roba na tržištu, poglavito pšenice

Tržište je u velikom strahu da na tržištu jednostavno neće biti dovoljno nafte i trgovci masovno kupuju sirovinu čija cijena je prošli tjedan porasla za 21%. Europska nafta tipa brent nastavila je danas taj trend zbog rizika da će SAD i Europa uvesti sankcije Rusiji na izvoz nafte. Na Azijskom tržištu cijena nafte tipa Brent porasla je za 18% na gotovo 130 USD/bl, dok je američka nafta WTI porasla nešto manje, na 126 USD, pokazuju podaci portala Oilprice.com. Uzrok je dakako, u sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.


"Ako Zapad zabrani većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki šok za globalna tržišta", rekao je Ethan Harris, glavni ekonomist Bank of America (BofA).

Cijena ide prema 200 USD/bl

Procjenjuje da bi gubitak od pet milijuna barela iz Rusije mogao dovesti do udvostručenja cijene nafte na 200 dolara po barelu i smanjenja svjetskog gospodarskog rasta. Harris ističe da je, osim nafte, divlji rast cijena zahvatio i sva tržišta roba, što se ne pamti niti jedne godine od 1915. nadalje. U prilog tome navodi da je nikal prošli tjedan skočio za 19%, aluminij za 15%, cink za 12, a bakar za 8%, dok je pšenica na terminskom tržištu porasla za 60%, a kukuruz za 15%. Ukrajina i Rusija daju 30% pšenice globalnoj potražnji, a u cijene u Europi na pariškoj burzi doegle su rekordnih 406 Eura/t. 

Prema mišljenju stručnjaka iz BofA-e, to će samo doprinijeti uzlaznom kretanju globalne inflacije. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda za siječanja prosječna inflacija je u svijetu porasla na 7,8%, što je najviše u sedam godina, piše Financial Times. Najveći kupac ruske pšenice, Turska, prebacuje se na međunarodnu dobavu, a potražnja se seli na alternativne žitarice kao što je kukuruz, čija cijena počinje rasti. Najveći problem s dobavom žitarica imat će najsiromašnije zemlje svijeta. Dodatan problem je i dobava gnojiva, koja Rusija odbija izvesti, a samo Rusija podmiruje četvrtinu svjetskih potreba, dok je veliki izvoznik i Bjelorusija. 

TAGOVI