Cijene energije u Europi obaraju rekorde

Autor: N.D. Objavljeno: 08.03.2022. 🕜 12:50 Lokacija: Zagreb

Nevjerojatna brzina izmjenjivanja loših vijesti unosi ogroman nemir u tržište

Mogućnost uvođenja embarga na uvoz ruskog plina i nafte dovela je do ogromnog rasta cijena električne energije na europskim burzama. Cijena u trgovanju dan unaprijed se u samo dva dana ovog tjedna naprosto udvostručila. Na hrvatskoj burzi CROPEX cijena bazne energije danas je 562 EUR/MWh, dok je vršna na razini 602 EUR/MWh. U veljači je prosječna dnevna cijena na hrvatskoj burzi bila na vrlo visokih 195 EUR/MWh, s varijacijama od minimalno 114 EUR/MWh do 267 EUR/MWh, pokazuje izvještaj burze. 

Slično, na njemačkoj burzi EEX u Leipzigu bazno opterećenja za mjesec unaprijed porasla je za preko 54% u jednom trenutku na 675 EUR/MWh na EEX-u prije nego što je kasno poslijepodne pala na 440 Eur/MWh, što je opet iznad rekorda za fjučerse. Ruski plin neometano teče preko Ukrajine, koja je trenutno glavna opskrbna ruta za Europu, no jučer je prvi puta najavljena mogućnost suspenzije transporta kroz Sjeverni tok 1. Nekoliko europskih država članica pozvalo je na reformu veleprodajnog tržišta električne energije kako bi se ograničio utjecaj plina na formiranje cijene električne energije.

Cijene plina

Španjolska je primijenila gornju granicu cijene plina (price cap) na proizvođače električne energije i povrat poreza na proizvođače koji ne koriste plin u proizvodnji energije, a imaju koristi od visokih cijena.

Električnom energijom za isporuke u travnju na nama referentnoj burzi fjučersa u Budimpešti HUDEX se trguje po cijenama iznad 500 EUR/MWh, dok cijena za iduću godinu pada na 180 EUR/MWh. Kad je riječ o plinu, njime se za isporuke u travnju trguje po 206 EUR/MWh, slična cijena zadržava se i za ljeto, dok se idućom godinom trži po "povoljnih" 90 EUR/MWh - cijena koja je bila bazna, u unutardnevnom trgovanju, prije izbijanja rata u Ukrajini. 

Cijena američkog LNG-a je trenutno na rekordno visokoj razini a plin za isporuku u siječnju 2023. porasla je gotovo za trećinu od početka izbijanja rata u Ukrajini. Proizvodnja električne energije iz ugljena u Europi u veljači je porasla za 10%, a početkom ovog mjeseca s ovako visokom cijenom plina postalo je isplativije proizvoditi iz ugljena. 

Cijene emisijskih dozvola s početkom rata u Ukrajini snažno su pale na 60-ak EUR/t za prosinac 2022. jer se ulagači boje recesije i velikog pada potražnje za energijom jer gospodarstvo neće moći izdržati ovako visoke cijene energije. 

TAGOVI