Vlada fiksira marže i smanjuje trošarine na gorivo

Autor: N.D. Objavljeno: 07.03.2022. 🕜 14:46 Lokacija: Zagreb

Cijene goriva će od sutra znatno porasti

Vlada je na današnjoj sjednici donijela dvije odluke koje se tiču cijena naftnih derivata a bit će u primjeni već od sutra. Naime, konačno su smanjene trošarine na gorivo i donesena je uredba o maksimalnim maržama, čime se nastoji sustavno urediti taj segment tržišta, koji je godinama omogućavao ekstraprofit trgovcima u maloprodaji, s maržama koje su se popele i na više od kunu i pol po litri goriva. Treba znati da su prije liberalizacije 2014. bile oko 50 lp/l. 

Pošto su cijene goriva još uvijek zamrznute, a cijena derivata na tržištu je znatno porasla od početka rata u Ukrajini, bilo je potrebno sustavno rješenje. Premijer Andrej Plenković je rekao da se ovim pristupom omogućava daljnje poslovanje distributera, fiksiranjem marže na 0,75 kn za benzin i dizel te 0,50 kn/l za plavi dizel. 

Trošarine se smanjuju za 40 lp/l za benzin tj. 20 lp/l za dizel kako bi građani lakše podnijeli teret rasta cijena barela koji je trenutno 130 USD. Prema procjenama cijena goriva će umjesto oko dvije kune po litri, rast će 80-ak lipa do 1,20 kn/l. Slijedom toga od sutra se očekuje cijena benzina 12,19 kn/l (umjesto 13,28 bez intervencije), dizel će koštati 12,53 kn/l (umjesto 13,71 kn/l) a plavi dizel bit će 8,04 kn/l (umjesto 8,81 kn/l). 

Vlada će nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i po potrebi intervenirati. 

TAGOVI