Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) ovaj tjedan je organiziralo sastanak nekih od najvećih potrošača električne energije u FBiH na kojem su prisustvovali predstavnici tvrtki Arcelor Mitall, Violeta, Konzum, Mercator, AS Grupacija, Sisecam Soda Lukavac, TMD Group Gradačac, Pobjeda Tešanj, Tvornica cementa Kakanj, Feal Široki Brijeg, ASA Prevent grupacija, Bingo i EMKA Goražde. 

Na sastanku je zaključeno kako je neprihvatljivo povećanje cijena električne energije za gospodarstvo više od 10 posto. 

"Naime, u protekla tri mjeseca elektroprivrede u FBiH su ponudile svojim kupcima, gospodarskim subjektima nove ugovore u kojima je cijena električne energije viša za 150 do 200 posto u odnosu na trenutačnu", objavljeno je na stranicama UPFBiH.

 

Smanjenje plaća 

Na tom sastanku je istaknuto kako bi svako povećanje cijena električne energije više od 10 posto za gospodarske subjekte dovelo do djelomičnog ili potpunog gašenja pogona u tvrtkama, smanjenja izvoza i pada investicija. To bi dovelo do gubitka desetina tisuća radnih mjesta u gospodarstvu FBiH, ali i smanjenja plaća. 

Također, došlo bi do povećanja inflacije za dva do tri posto, što sve vodi značajnom smanjenju životnog standarda građana. 

Građani trebaju biti svjesni da se time što posljednjih 11 godina nije povećana cijena električne energije za kućanstva ne štiti njihov životni standard. Štoviše, izvijestila je UPFBiH, povećanje cijena električne energije gospodarstvu vodi k povećanju cijena roba i usluga koje plaćaju građani. Ako želi zaštiti životni standard građana, Vlada Federacije BiH ne smije dopustiti prekomjerno povećanje cijena električne energije.

 

Premijer i ministar 

Uzimajući u obzir da najveći broj kompanija neće moći podnijeti prekomjerno povećanje cijena električne energije, na sastanku je dogovoreno da se Vladi FBiH uputi peticija u kojoj se traži da povećanje cijena električne energije za gospodarstvo ne smije biti veće od 10 posto. 

Također, dogovoreno je da će biti organizirani polusatni štrajk upozorenja u pogonima tvrtki u FBiH. K tomu, zatražen je hitan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.