Tajništvo za čistu energiju na EU otocima objavilo je popis 26 europskih otočkih zajednica čime je i službeno pokrenuta njihova tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije. Među 26 izabranih otoka našlo se čak deset hrvatskih: sedam otoka cresko-lošinjskog arhipelaga (Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane) te Brač, Hvar i Korčula.  Šest izabranih otočnih zajednica, a među njima i cresko-lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi planova energetske tranzicije do ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Cijeli cresko-lošinjski arhipelag ima velik, ali neiskorišten potencijal za obnovljivu energiju. Neki akteri poduzeli su neke prve korake. Svi svjetionici danas imaju instalirane solarne fotonaponske panele. Fotonaponski sustavi ukupne snage 80 kW instalirani su u lokalnoj školi, dvije privatne kuće i jedna tvrtka (na krovu skladišta), koji svoje viškove struje vraćaju u mrežu. Neka privatna kućanstva investirala su u solarne sustave tople vode i termalne solarne panele.
Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatni i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama. Prve radionice Tajništvo će organizirati upravo u Hrvatskoj i to uz terensku podršku Pokreta otoka. Tajništvo za otoke osnovano je u lipnju 2018. godine, godinu dana nakon što je zastupnik Picula s dvoje kolega progurao amandman kojim je osigurano dva milijuna eura za njegovo funkcioniranje. Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka pokrenuti i unaprijediti svoju tranziciju čiste energije na način koji uključuje sve otočke dionike. Na rad Tajništva nastavit će se i tzv. „Facility" kroz koji će Europska komisija osigurati dodatnih deset milijuna eura za infrastrukturne projekte u području čiste energetike na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine. Više informacija na webu Tajništva za otoke OVDJE.
Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik parlamentarne međuskupine za otoke, izjavio je: "Otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi. Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak za otočane koji mogu postati europski predvodnici u tranziciji na čiste oblike energije. Ovo je prvi, ali iznimno važan korak, u osiguravanju stalne europske pomoći otocima. Čestitke svima, a napose našim otočanima", objavila je Radio Dalmacija.