Tvrtka Makro Gradnja iz Zagreba predstavila je u svijetu jedinstveno rješenje za grijanje i zbrinjavanje plastičnog otpada. Radi se o posebno izvedenoj peći na biomasu pod nazivom Macro Converter koja, osim što služi za grijanje, istodobno učinkovito riješava problem plastičnog i drugog otpada. Tu je inovaciju u proteklih 10 godina razvijala tvrtka na čelu sa Željkom Brigljevićem, poduzetnikom koji je ranije bio najpoznatiji po lancu trgovina informatičkom opremom MakroMikro.

Novorazvijeno rješenje moglo bi poslužiti za grijanje objekata kao što su obiteljski hoteli, planinarski domovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, domovi umirovljenika, domovi zdravlja i crkve. Kao glavni energent, Macro Converter koristi biomasu, odnosno drvnu sječku, a tu je i dodatna mogućnost pirolize otpada, čime se iz plastike pa i otpadnih guma može proizvoditi pirolitičko ulje. Uređaj pri tome može, ali i ne mora raditi s uključenom pirolizom, odnosno može služiti samo za grijanje.

Cijena jednog uređaja iznosi 25 000 - 35 000 eura, ovisno o razini opreme, a povrat ulaganja može se očekivati za 2 - 4 godine, što ovisi o tome koliko se često uz grijanje odvija i piroliza i proizvodi pirolitičko ulje na čijoj se prodaji na tržištu može ostvariti dodatna zarada. Uređaj se može koristiti svugdje gdje postoji prostor od najmanje 12 m2 za smještanje kontejnera s peći i skladištem za sječku. Projekt Macro Converter je trenutačno u fazi predstavljanja tržištu, a sama ideja proizvodnji pirolitičkog ulja pojavila se još 2011. godine, tijekom zbrinjavanja otpadnih kazeta tonera za printere.