INA postavlja, a Končar gradi sunčane elektrane

Autor: B.O. Objavljeno: 20.01.2022. 🕜 14:23 Lokacija: Zagreb

SE Virje trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

INA je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET) potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje modernih sunčanih elektrana Virje i Sisak. 

Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru INA-inih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u tome gradu i jedan je od projekata preobrazbe tog područja u moderan industrijski centar. 

Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MW h električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog. 

"Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije INA-e u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove sunčane elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to, realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije", naglasio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e.

 

Jaka međunarodna konkurencija

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu implementaciju zadužen je Končar

"Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju sunčanih elektrana Končar izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom, Končar učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske", izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara. 

Očekivani početak gradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022., priopćeno je iz INA-e. 

Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.

TAGOVI