Predstavljen status i stranica sisačke biorafinerije

Autor: B.O. Objavljeno: 13.05.2021. 🕜 10:47 Lokacija: Zagreb

Radi se na daljnjem razvoju i prilikama za dodatno sufinanciranje projekta, kaže Goran Pleše

Na ovotjednoj sjednici Uprave INA-e predstavljen je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica (www.ina.hr/biorafinerija) u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku tog projekta. 

INA je trenutačno u procesu transformacije poslovanja, ponajprije rafinerijskog dijela, i nadogradnje postojećeg lanca vrijednosti. 

Biorafinerija je jedna od održivih alternativa predviđenih za industrijsku lokaciju Sisak u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. Riječ je o strateškom projektu procijenjene vrijednosti 300 milijuna eura, a koji se razvija s ciljem osiguravanja dugoročnog održivog poslovanja kompanije, objavljeno je na stranicama INA-e.

 

Druga generacija biogoriva 

"Transformacija Rafinerija i marketinga važan je korak za održivo rafinerijsko poslovanje, a provedbom programa INA R&M Novi smjer 2023. osigurat ćemo održivu budućnost djelatnosti. Radovi na našem najvećem transformacijskom projektu, izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, su u tijeku, a aktivno radimo i na razvoju održivih alternativa na lokaciji u Sisku. To podrazumijeva i izgradnju Biorafinerije koja bi proizvodila drugu generaciju biogoriva. Trenutačno se radi na daljnjem razvoju i prilikama za dodatno sufinanciranje ovog projekta, što je i ključan preduvjet za donošenje konačne investicijske odluke", rekao je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga. 

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), početkom prošlog mjeseca ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sjednici Vlade je izdvojio projekte u koje Vlada namjerava investirati i podržati ih, a jedan od njih je i projekt Biorafinerije u Sisku. Upravo je uvrštavanje u NPOO omogućilo daljnju realizaciju projekta

Potporu Vlade je dobio i prošle godine ispunivši kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čime je službeno uvršten na Listu strateških projekata.

TAGOVI