Važan korak prema ulaganju u sisačko postrojenje za bioetanol

Autor: B.O. Objavljeno: 12.03.2020. 🕜 14:24 Lokacija: Rueil-Malmaison (Francuska)

Suradnja INA-e i francuske kompanije Axens

INA je s francuskom kompanijom Axens potpisala ugovor o licenci za isporuku tehnologije Futurol zahvaljujući kojoj se iz celuloze dobiva etanol, kao i ugovor za osnovni inženjerski projekt naprednog postrojenja za proizvodnju bioetanola u Sisku

"Axens je oduševljen što će raditi s INA-om i biti dio tog naprednog projekta proizvodnje bioetanola. Temeljen na tehnologiji Futurol, projekt predstavlja značajnu stratešku prekretnicu INA-e u ispunjavanju europskih propisa o okolišu - Direktive o obnovljivim izvorima energije RED II", rekao je Frédéric Balligand, poslovni direktor za obnovljive izvore u Axensu. 


Ugljični otisak 

Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerija i marketinga u INA-i, ističe kako se ovaj projekt uklapa u smjernice europskog zelenog plana, omogućavajući održivu preobrazbu industrije i dobivanje naprednog biogoriva bez ugljičnog otiska, što je krajnji projektni cilj. 

"Odabir tehnologije i potpisivanje ugovora za osnovni inženjerski projekt naprednog postrojenja za proizvodnju bioetanola važan je korak prema konačnoj investicijskoj odluci", rekao je Nikolić. 

Tehnologija Futurol, priopćeno je iz Axensa, omogućila bi INA-u proizvodnju 55 000 tona bioetanola godišnje.

TAGOVI