Vodikova strategija kao zvijezda vodilja

Autor: B.O. Objavljeno: 12.05.2021. 🕜 09:15 Lokacija: Beograd (Srbija)

Vodik je bitan čimbenik energetske strategije Srbije

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, uz struku, sudjelovat će na izradi vodikove strategije koja će postati dio nove energetske strategije i bitan čimbenik energetske tranzicije Srbije, izjavila je jučer državna tajnica u tom ministarstvu Jovanka Atanacković na stručnoj konferenciji Vodikova strategija Srbije koja je održana na Strojarskom fakultetu u Beogradu. 

"Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije, kao jednom od četiri usvojena zakona koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike, prvi put je zeleni vodik prepoznat kao obnovljiv izvor", naglasila je.

 

Proizvodnja vodika 

"Želimo angažirati sve nacionalne stručne kapacitete za sudjelovanje u promjenama koje se provode u energetici. Energetska tranzicija danas se naziva dekarbonizacijom i to je put koji čeka Srbiju u nadolazećem razdoblju, s obzirom na to da će potrebe za električnom energijom rasti. Srbija ispunjava svoje potrebe iz 8,4 gigavata instaliranih kapaciteta, od kojih su 4,4 GW iz termoelektrana. Mi moramo naći put i izlaznu strategiju koristeći obnovljive izvore. To je pitanje energetske stabilnosti i sigurnosti i u tome nam skladištenje vodika puno može pomoći", istaknula je, dodajući kako će vodikova strategija biti zvijezda vodilja Srbije u sljedećim izazovima. 

Dekan Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu Radivoje Mitrović rekao je kako se Srbija nalazi pred novim izazovom, s obzirom na to da se postojeća razvojna energetska strategija temelji na ugljenu, da se vremena mijenjaju te da je jedan od novih izazova upravo vodik, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

"Smatram kako smo na pravom putu i da nam nije cilj otići u višegodišnje rasprave o vodiku, već brzo stići do akcijske strategije koja će dati rezultate. Mi želimo iskorak u kojem se ne zadovoljavamo samo usvojenim rješenjima, već napraviti konkretne rezultate i nova pilot-postrojenja koja koriste nove tehnologije za proizvodnju vodika", rekao je.

TAGOVI