Vodik iz vjetra

Autor: B.L. Objavljeno: 15.03.2021. 🕜 12:52 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

U Njemačkoj je u pogon puštena nova velika tvornica zelenog vodika

U Njemačkoj je u pogon pušteno postrojenje 'Wind Hydrogen Salzgitter - WindH2' u kojem će se vodik proizveden pomoću električne energije iz vjetroelektrana koristiti u proizvodnji čelika. Projekt su zajedno ostvarili tvrtka Avacon (podružnica metalurškog diva Salzgitter) i poznati proizvođač tehničkih plinova Linde i prvi je te vrste u Njemačkoj. Ostvaren je u sklopu razvoja nove Salzgitterove tehnologije proizvodnje čelika SALCOS s malim emisijama ugljičnog dioksida. Očekuje se da će se time do 2050. godine emisije CO2 u metalurškim postupcima u Salzgitteru smanjiti i za 95%.

Vodik koji će se koristiti u proizvodnji čelika proizvodit će se elektrolizom za što će se električna energija proizvoditi u vjetroelektrani snage 30 MW. Za elektrolizu će pak služiti dva elektrolizatora s polimernim membranama (PEM) pojedinačne snage 1,25 MW proizvođača Siemens. U njima će se proizvoditi oko 450 m3/h vodika velike čistoće. Doduše, vodik se u već dulje vrijeme koristi u Salzgitterovim pogonima u raznim tehnološkim procesima, no radi se o vodiku koji Linde kamionima isporučuje iz svojih tvornica. 

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 50 mil. eura, što je financirano kreditom njemačke Kreditne banke za razvoj (KfW), dok je iz sredstava Saveznog ministarstva gospodarstva i energetike (BMWi) za ulaganja u energetsku učinkovitost pokriveno 1,1 mil. eura, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'. 


TAGOVI