Kreće projekt ruralne elektrifikacije

Autor: B.O. Objavljeno: 18.03.2021. 🕜 08:25 Lokacija: Zagreb

Ovaj pilot projekt jedan je od načina borbe protiv energetskog siromaštva, kaže Siniša Kukić

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) potpisao je ugovore s korisnicima pilot projekta elektrifikacije kućanstava izvan dosega elektroenergetske mreže

Projektom su obuhvaćeni socijalno najugroženiji stanovnici Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, kojima će Fond postaviti fotonaponske sustave kako bi dobili pristup električnoj energiji. 

Uz ugradnju i održavanje sunčane elektrane, FZOEU je korisnicima osigurao i pomoćni agregat, kućne instalacije, LED svjetiljke te energetski učinkoviti hladnjak.

 

Izvan dosega 

"Nekima od korisnika ovo će biti prvi susret s električnom energijom, što je mnogima od nas nezamislivo i ukazuje na razlike u kojima čak i danas živimo", rekao je direktor FZOEU-a Siniša Kukić, dodajući kako je Fond za ovaj projekt osigurao oko 480 tisuća kuna. 

S radovima se kreće već od idućeg tjedna, a instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. 

"Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da se sličan projekt proširi i na cijelu Hrvatsku kako bi omogućili električnu energiju svima koji su izvan dosega električne mreže. U praksi je riječ o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života", zaključio je.

 

Energetski certifikatori 

Osim ruralne elektrifikacije, Fond je prošle godine u suradnji s centrima za socijalnu skrb sufinancirao energetsku obnovu kuća građanima u opasnosti od energetskog siromaštva. Za 89 kuća je tako odobreno oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

U potpunosti su se sufinancirale usluge energetskih certifikatora koji su građanima pomagali prilikom prijave te, izvijestio je FZOEU, provodili energetske preglede i izdavali certifikate, ali i konkretne mjere energetske obnove – od toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora i učinkovite stolarije pa do korištenja obnovljivih izvora u sustavima grijanja.

TAGOVI