Bečka zračna luka postaje klimatski neutralna

Autor: B.L. Objavljeno: 22.03.2021. 🕜 09:34 Lokacija: Beč (Austrija)

Još od 2016. godine zračna luka Schwechat koristi Sunčevu energiju

Zračna luka Schwechat u Beču nastavlja provoditi mjere kojima nastoji doprinijeti smanjenju klimatskih promjena. Tako je nedavno najavljeno da će se na području zračne luke izgraditi najveća sunčana elektrana u Austriji. Postrojenje će se sastojati od osam cjelina i imat će ukupnu snagu 24 MW, a prostirat će se na oko 24 ha, što je površina koja odgovara površini 48 nogometnih igrališta. Očekuje se da će elektrana proizvoditi oko 30 milijuna kW h električne energije godine, čime bi se trebala pokriti 1/3 potrošnje struje u zračnoj luci, ista energija dovoljna je, primjerice, za opskrbu oko 7000 kućanstava godišnje. 

Bečka zračna luka je s iskorištavanjem Sunčeve energije započela još 2016. godine i do sada je na njezinom području postavljeno već pet sunčanih elektrana. Nova elektrana trebala bi se započeti graditi uskoro, a u pogon bi trebala biti puštena na ljeto 2022. godine. No, to nije sve jer uprava zračne luke sustavno provodi i brojne druge mjere s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Primjerice, postojeća rasvjeta postupno se zamjenjuje onom sa svjetlećim diodama (LED), a i sve se više koriste električna vozila, kojih je sada već više od 380. Uz to, nova poslovna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju i već je nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji.

Zbog svega toga je Zračna luka Schwechat u posljednjih nekoliko godina smanjila emisiju ugljičnog dioksida za 70%, a potrošnju energije za više od 40 %. Očekuje se stoga da ona uskoro postane prva 'zelena' zračna luka u Europi, a i da se za nekoliko godina postigne klimatska neutralnost, objavio je Inozemni ured Grada Beča.

TAGOVI