Solarne zračne luke

Autor: B.L. Objavljeno: 30.09.2016. 🕜 10:45 Lokacija: Nashua, New Hampshire (SAD)

Zračna luka u Bangaloreu u Indiji bit će još jedna koja se sve više oslanja na Sunčevu energiju

Kako je izvijestio američki portal 'Renewable Energy World.com', Međunarodna zračna luka Kempegowda u Bangaloreu u Indiji postat će najveća indijska zračna luka s iskorištavanjem Sunčeve energije. Kako se ističe, snaga postrojenja za proizvodnju električne iz Sunčeve energije u sklopu zračne luke bit će čak 14,6 MW, čime će se pokrivati čak 40% vlastitih potreba za električnom energijom i smanjiti ekvivalente emisije ugljičnog dioksida u okoliš za oko 17 000 t godišnje. Projekt je trenutačno u fazi odabira izvođača radova. 
Isto tako, još 2015. godine Međunarodna zračna luka Cochin u Kochiju, također u Indiji, postala je prva na svijetu koja se u cijelosti opskrbljuje električnom energijom proizvedenom iz Sunčeve energije. Pri tome se najviše električne energije na zračnim lukama troši na pogon sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije te rasvjete, pri čemu potrošnja može iznositi i do 100 - 300 GW h godišnje, što odgovara potrošnji čak 30 000 - 100 000 kućanstava. Sunčeva energija je pri tome iznimno prikladna za proizvodnju električne energije jer na zračnim lukama uvijek postoje velike površine ravnih krovova zgrada i velike travnate površine na kojima se mogu postavljati fotonaponski moduli. Indija je u tom području otišla najdalje jer se, osim ostvarenog projekta u Kochiju i najavljenog u Bangaloreu, takvi projekti namjeravaju ostvariti na još 16 zračnih luka, pri čemu bi ukupna snaga tih postrojenja trebala iznositi 116 MW, dok bi snaga postrojenja koja će se instalirati do kraja ove godine trebala iznositi 24,1 MW.  
No, solarne zračne luke postoje širom svijeta. U SAD-u je najveća Međunarodna zračna luka Indianapolis, gdje se nalazi sunčana elektrana s 'trackerima' snage 20 MW, a tu je i Međunarodna zračna luka Kuala Lumpur (KLIA) u Maleziji, gdje se uštede ostvarene primjenom Sunčeve energije procjenjuju na oko 620 000 dolara godišnje.

TAGOVI