Proizvodnja biogoriva u Rafineriji Dunav

Autor: B.O. Objavljeno: 16.03.2021. 🕜 12:45 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

MOL je od potrošača postao proizvođač biogoriva

Na temelju nekoliko godina istraživanja i razvoja, naftna i plinska kompanija MOL napravila je korak naprijed u svojem lancu vrijednosti i realizacijom ulaganja u Rafineriju Dunav od potrošača postala proizvođač biogoriva. Novom metodom biosirovina se obrađuje s fosilnim materijalima, a to rješenje omogućuje povećanje udjela obnovljivih goriva i smanjenje emisije CO2 do 200 tisuća tona godišnje bez narušavanja kvalitete goriva

"MOL Grupa potrošač je koji kupuje više od 500 tisuća tona biogoriva - bioetanola i biodizela, za miješanje. Ovom smo investicijom prvi put počeli proizvoditi održivi dizel u MOL Grupi te smo postali proizvođači biogoriva. Prednost je dvostruka jer proizvodimo održivije gorivo, a ujedno ćemo se recikliranjem otpada povezati i s kružnim gospodarstvom. U skladu s našom nedavno ažuriranom strategijom pod nazivom Shape Tomorrow, do 2030. godine planiramo proizvesti više od 100 tisuća tona biogoriva", izjavio je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream. 


Sirova nafta 

Tijekom zajedničke prerade koja je uspostavljena u Rafineriji Dunav biosirovina se obrađuje s fosilnim materijalom u proizvodnji dizelskog goriva. U tu svrhu mogu se upotrebljavati i biljna ulja, otpadno jestivo ulje i životinjska mast. 

Kao rezultat, proizvedeno plinsko ulje bit će djelomično obnovljivo, bez ikakvih promjena u kvaliteti u odnosu na dizel kojemu je baza sirova nafta, priopćeno je iz MOL Grupe. 

Glavna prednost te metode je što se komponente biodizelskog goriva i dalje mogu miješati u maksimalnom volumenskom postotku od sedam posto u skladu s dizelskim standardom, tako da je ovim procesom u konačnici moguće dodatno povećati udio biokomponente u plinskom ulju. 


Prerada novih biomaterijala 

Jedan od glavnih ciljeva Europske unije i MOL Grupe je postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine. Obveze vezane uz udjel obnovljivih izvora kontinuirano se povećavaju, među ostalim, u prometu. Sukladno tome, povećala su se i očekivanja koja se tiču sadržaja biokomponenti na tržištima goriva MOL Grupe, koja su do sada uglavnom ispunjavana miješanjem bioetanola i biodizela. 

MOL je započeo zajedničku preradu kao projekt Istraživanja i razvoja 2012., na temelju rezultata istraživanja Sveučilišta Panonija. Tijekom tih koraka utvrđene su vrste i zahtjevi za kvalitetom obradivih sirovina, a ulaganje je pokrenuto 2018. godine. To je uključivalo potreban razvoj infrastrukture za skladištenje i preradu novih biomaterijala. 

Probni rad u novom procesu započeo je u ožujku, a redovna proizvodnja traje od svibnja 2020. godine.

TAGOVI