Sunčanim elektranama protiv energetskog siromaštva

Autor: B.O. Objavljeno: 11.02.2021. 🕜 08:06 Lokacija: Zagreb

FZOEU provodi pilot projekt elektrifikacije kućanstava izvan dosega mreže

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) provodit će pilot projekt elektrifikacije kućanstava izvan dosega mreže HEP ODS za socijalno najugroženije skupine stanovništva. 

Na sedam obiteljskih kuća koje će biti obuhvaćene ovim pilot projektom, Fond će postaviti fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Kućanstva se nalaze na području Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, a njih zbog tehničkih i/ili financijskih razloga nije moguće priključiti na sustav opskrbe električnom energijom, javlja FZOEU

Uz ugradnju i održavanje sunčane elektrane, paket pomoći uključivat će i pomoćni agregat, LED svjetiljke te energetski učinkovit hladnjak.

 

Najugroženije skupine stanovništva 

"Vrijednost ovog pilot projekta iznosi oko 480 tisuća kuna", rekao je direktor FZOEU-a Siniša Kukić prilikom potpisivanja ugovora s odabranim izvođačem radova, tvrtkom Eco System. 

U planu je da se ovaj projekt proširi na cijelu Hrvatsku kako bi se u budućnosti provela elektrifikacija svih obiteljskih kuća koje su izvan dosega električne mreže, a u kojima žive socijalno najugroženije skupine stanovništva. 

Prvi čovjek FZOEU-a je dodao kako je ovo još jedan program kojim Fond želi smanjiti energetsko siromaštvo. Naime, u prošloj godini FZOEU je objavio i Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća za najugroženije skupine građana. Za 89 projekata obnove, odobreno je oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

TAGOVI