Makedonska termoelektrana na ugljen postaje zelena

Autor: B.L. Objavljeno: 11.02.2021. 🕜 10:34 Lokacija: Skopje (Sjeverna Makedonija)

Prvi blok TE Bitola zamijenit sunčana elektrana, a drugi kogeneracija na plin

Makedonski premijer Zoran Zaev predstavio je suvremene ekološke projekte za energetsku transformaciju TE Bitola. Riječ je o termoelektrani na ugljen u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, ujedno i najvećem elektroenergetskom objektu u zemlji. Uz to, makedonski premijer je naglasio da su u posljednje tri godine ostvarena intenzivna ulaganja u plinofikaciju i izgradnju sunčanih elektrana na privatnom i državnom zemljištu. No, to nije sve jer Sjeverna Makedonija u sljedećih pet godina ulazi u investicijski ciklus kojim će se osigurati da zemlja bude zelenija, ali i ostvariti racionalnija i učinkovitija energetika.


Sunce i plin umjesto ugljena

U skladu s tim planovima, do 2026. godine će se jedan blok TE Bitola zamijeniti sunčanom elektranom, a već 2024. započet će zamjena drugog bloka  termoelektranom na plin koja će raditi u spojnom procesu (kogeneracija) i, uz proizvodnju električne energije, proizvoditi i toplinsku energiju za pokrivanje potrebe toplinarskog sustava u Bitoli. 

Preostale dvije jedinice osuvremenit će se do 2023. godine, pri čemu će biti provedena temeljita rekonstrukcija elektrofiltra, dok će se do 2026. ostvariti potpun odsumporavanje i dekarbonizacija. Time će se produljiti vijek trajanja postrojenja, ali i poboljšati ekološka prihvatljivost i zadovoljiti europski standardim. "Kako bi se osigurala stabilnost elektroenergetskog sustava, cijeli će postupak bit postupan", najavio je premijer Zaev, dodajući kako je cilj da Sjeverna Makedonija bite jedna od onih europskih zemalja koje su se s pretežno fosilnih goriva prebacile na energetiku temeljenu na Sunčevoj i energiji vjetra, hidroenergiji i prirodnom plinu.


Tranzicija TE Oslomej već je započela

Generalni direktor najveće makedonske elektroenergetske tvrtke ESM Vasko Kovačevski naglasio je da je proizvodnja električne energije s najmanjim mogućim emisijama dugoročni cilj tvrtke. Uostalom, njezina energetska tranzicija je već započela. Radi se o pretvaranju TE Oslomej, još jedne makedonske termoelektrane na ugljen, u sunčanu elektranu. Na toj se lokaciji već grade tri skupine takvih postrojenja, a slični projekti ostvarit će se u blizini svih ostalih ESM-ovih elektrana. 

Uz to, povećat će se proizvodnja električne i iz energije vjetra. Tako se već proširuje VE Bogdanci, a u planu je i izgradnja VE Miravci. Isto tako, ESM nastavlja i sa svojom usmjerenošću na hidroenergiju, pri čemu se ističe projekt HE Čebren, objavila je tvrtka.

TAGOVI