Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju

Autor: B.L. Objavljeno: 16.02.2021. 🕜 09:37 Lokacija: Skopje (Sjeverna Makedonija)

Za ulaganja u obnovljive izvore na raspolaganju je bespovratnih 2,4 mil. eura

Na osnovi nedavno potpisanog sporazuma, Sjevernoj Makedoniji će na raspolaganju biti 2,4 mil. eura bespovratnih sredstava iz Njemačke za izradu tehničkih studija i dokumenata za ulaganja u obnovljive izvore. No, to nije sve, jer kako je napomenuo makedonski premijer Zoran Zaev: "Te nam bespovratne pomoći na raspolaganje daju i dodatnih 80,5 mil. eura povoljnih kredita za izgradnju energetskih objekata." Premijer Zaev je tom prigodom također iskazao zahvalnost Njemačkoj za podršku koju daje posljednjih 20 godina za razvojne projekte u ukupnom iznosu većem od 500 mil. eura, od čega je više od 50% u energetici. 

Spomenuti sporazum potpisale su njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW) i makedonska elektroenergetska tvrtka ESM. Time je u Sjevernoj Makedoniji napravljen još jedan korak prema ispunjavanju ciljeva postavljenih u Strategiji energetskog razvoja do 2040. godine. To će osnažiti posvećenost provedbi zelenog scenarija kao najprihvatljivijeg za razvoj zemlje i time će se ubrzati energetska tranzicija, primjena obnovljivih izvora, zamjena ugljena prirodnim plinom i dugoročno smanjenje emisija.

Dio tih sredstava bit će iskorišten za gradnju sunčanih elektrana snaga čak 140 MW u sklopu Rudarsko-energetskog kompleksa Bitola koji uključuje TE Bitola i obližnje rudnike, treću fazu projekata sanacije makedonskih hidroelektrana, izgradnju VE Miravci, osuvremenjavanje i nadogradnju energetskog kompleksa u naselju Gazi Baba pokraj Skopja i solarno grijanje u Bitoli, objavio je ESM.

TAGOVI