Do 2026. blok 1 TE Bitola prelazi na plin

Autor: B.L. Objavljeno: 29.01.2021. 🕜 10:39 Lokacija: Skopje (Sjeverna Makedonija)

Projekt je u skladu s vizijom energetske tranzicije ESM-a do 2040.

Makedoska elektroenergetska tvrtka ESM do 2026. godine namjerava isključiti blok 1 u TE Bitola. Razlog je jednostavan: postojeći blok koji kao energent koristi ugljen pregradit će se u termoelektranu na plin, odnosno kogeneracijsko postrojenje snage 250 MW. Pri tome će se, uz proizvodnju električne energije, proizvoditi i toplinska energija za pokrivanje potreba toplinarskog sustava u Bitoli. Sve to je najavio generalni direktor ESM-a, Vasko Kovačevski na stručnom skupu pod nazivom 'Vizija za energetsku tranziciju 2040. godine'.

Na preostale dvije jedinice najvećem energetskom postrojenju u Sjevernoj Makedoniji do 2023. godine provest će se temeljito osuvremenjavanje. Uz to, na njima će se do 2026. ugraditi sustavi za potpuno odsumporavanje i dekarbonizaciju čime će se produljiti vijek trajanja, ali i poboljšati ekološka prihvatljivost i udovoljiti europskim standardima. 

No, to nije sve jer ESM namjerava u cijelosti zatvoriti drugu makedonsku termoelektranu na ugljen. Tako će se umjesto TE Oslomej pokraj Kičeva izgraditi sunčana elektrana instalirane snage 100 MW, a taj je projekt već započeo. Uz to, za primjenu plina kao energenta bit će prilagođena još jedna makedonska termoelektrana. Riječ je o TE Negotino koja nije u vlasništvu ESM-a i koja je kao gorivo koristila mazut i već je neko vrijeme izvan pogona, a sada će biti pregrađena u termoelektranu na plin. 

Planovi ESM-a uključuju i nastavak projekata u području obnovljivih izvora. Tako će se povećati snaga VE Bogdanci, a nastavit će s ulaganjima u VE Miravci, dok će se sunčane elektrane graditi u blizini svih postojećih proizvodnih pogona, najavio je ESM.


TAGOVI