NE Hinkley Point C opet poskupljuje

Autor: N.D. Objavljeno: 29.01.2024. 🕜 12:00 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • NE Hinkley point, gradnja 2023.
    Izvor: EDF Energy

Pandemija koronavirusa stvara odgode i troškove za projekt

Francuski Electricite de France (EDF) najavio je da će se troškovi izgradnje nuklearne elektrane Hinkley Point C snage 3.200 MW u Velikoj Britaniji povećati za 500 milijuna funti, uslijed utjecaja pandemije Covid-19. Također, početak rada će odgoditi gotovo šest mjeseci. Prema EDF-u, Jedinica 1 nuklearne elektrane započet će s proizvodnjom električne energije od lipnja 2026, a prije pandemije, cilj joj je započeti s radom krajem 2025. godine, kako je EDF najavio na početku 2016. 

 
Nuklearna elektrana Hinkley Point C Ppocjenjuje se da će projekt koštati između 22 i 23 milijarde funti. U rujnu 2019. EDF je procijenio troškove na 21,5 - 22,5 milijardi funti, a sada to raste. 
 
EDF kaže da se rizik odgode troškova odgode jedinica 1 i 2 održava na 15, odnosno devet mjeseci. Prema EDF-u, ostvarenje ovog rizika rezultiralo bi potencijalnim dodatnim troškovima u iznosu od 700 milijuna funti. Trenutno je projekt Hinkley Point C usmjeren na ispunjavanje cilja podizanja kupole jedinice 1 krajem sljedeće godine. 
 
Hinkley Point C, koja je prva nova nuklearna elektrana koja je izgrađena u Velikoj Britaniji u više od dva desetljeća, a osigurava energiju za gotovo šest milijuna kućanstava. Procjenjuje se da nuklearna elektrana koja se gradi u Somersetu u jugozapadnoj Engleskoj sastoji se od dva EPR reaktora, godišnje smanjuje 9 mil. t. emisije ugljičnog dioksida, objavio je NSenergybusiness.com.

TAGOVI