Danas poskupljuje struja u Srbiji

Autor: N.D. Objavljeno: 01.02.2021. 🕜 10:12 Lokacija: Beograd (Srbija)

Račune će podebljati povećanje cijene energije ali i veća naknada za obnovljivce

Od danas će cijena električne energije u Srbiji rasti za 3,4% za kućanstva i vlasnike malih trgovina i obrta. Dio je to angažmana koji ta država ima s MMF-om koji traži postepeno povećavanje cijene do prosječnog nivoa EU. Prosječna cijena električne energije za kupce koji imaju pravo na zajamčenu opskrbu po reguliranim cijenama, a to su kućanstva i mali kupci, iznosit će 7.867 dinara po kWh (0,50 kn u paritetu srednji tečaj), bez poreza. 

Analiza Agencije za energiju pokazuje da će račun za veljaču za prosječnu mjesečnu potrošnju od 450 kWh, a takvih je kućanstava najviše, biti povećan za oko 150 dinara (u paritetu 9,65 kn). Oni koji se griju na struju s potrošnjom do 1.600 kWh, platit će 350 dinara više (22,5 kn više). 

Značajan udar na potrošače

Realni efekti povećanja vidjet će se tek na računima u ožujku, kada se pokaže i povećanje koji kupci plaćaju za naknadu za obnovljivce, koja u projeku u paritetu iznosi 9,65 kn. Ta je naknada povećana nakon pet godina, a Srbija najavljuje velika ulaganja u obnovljivce. 

Suglasnost za povećanje dala je Agencija za energetiku na zahtjev EPS-a u prosincu prošle godine. Iz nje objašnjavaju da je povećanje opravdano, jer je cijena električne energije znatno niža od troškova proizvodnje. Prethodno poskupljenje električne energije bilo je 1. prosinca 2019. godine, kada je cijena električne energije porasla za 3,9%. Resorna ministrica je najavila da se razina cijena neće mijenjati dok EPS ne napravi tržišne reforme, objavili su tamošnji mediji.

TAGOVI