Ambiciozno u naredne četiri godine

Autor: B.L. Objavljeno: 29.01.2021. 🕜 09:35 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

U razdoblju 2021. – 2025. Petrol očekuje ulaganja od 698 mil. eura

Slovenska energetska tvrtka Petrol ambiciozno kreće u naredne četiri godine. To se, naime, može zaključiti na osnovi Strategije skupine Petrol za razdoblje 2021. - 2025. godine koju je usvojio nadzorni odbor tvrtke. Prema Strategiji, već je u 2025. godini predviđeno ostvarivanje dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u visini 336 mil. eura i čisti poslovni rezultat u visini 180 mil. eura. 

Istodobno, ulaganja u razdoblju 2021. - 2025. godine trebala bi iznositi 698 mil. eura, što je nužan uvjet za dugoročno učinkovit rast, razvoj i poslovnu uspješnost cijele skupine. Osnovne vodilje pri oblikovanju i ostvarivanju tog poslovnog plana, odnosno strategije su osiguravanje poslovnog rasta i povećanje profitabilnosti poslovanja uz istodobnu posvećenost načelima održivog razvoja.


Tri zemlje u fokusu

U tom strateškom razdoblju od narednih pet godina Petrol će ostati prisutan na svim tržištima kao i do sada, no fokus će ponajviše biti na:
• Sloveniji, gdje će tvrtka utvrditi vodeće mjesto u energetici i položaj ključnog partnera u energetskog tranziciji
• Hrvatskoj, gdje će se, osim prodajne mreže, širiti i mreža potrošača na području energenata i usluga u energetskoj tranziciji i gdje će se nastaviti ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora
• Srbiji, gdje će se povećati tržišni udio u prodaji energenata.

U skladu s time, tvrtka će sve više biti usmjerena na ponudu integriranih usluga s velikom dodanom vrijednošću kako bi ostao prvi izbor za projekte energetske tranzicije u zemljama u okruženju. Tako će se dalje razvijati i ojačati prisutnost na području dobave i opskrbe prirodnog plina i električne energije, prodaje ukapljenog naftnog plina i projekata energetske učinkovitosti. Posebno mjesto u energetskoj tranziciji ima proizvodnja iz obnovljivih izbora, pri čemu tvrtka već utire put među najvažnije ponuđače u Jugoistočnoj Europi.

Razvoj novih rješenja na području elektromobilnosti i općenito usluga u prometu važan je čimbenik Petrolovog održivog i inovativnog poslovanja. Pri tome se tvrtka usmjerava u dva područja. Prvo je infrastruktura za punjenje električnih vozila što znači njezino uspostavljanje, upravljanje i održavanje, ali i pružanje usluga punjenja. Drugo područje su usluge u prometu kao što su poslovni najam, elektrifikacija voznih parkova i upravljanje njma.


Energetska tranzicija u prvom planu

Od spomenutog iznosa predviđenih ulaganja od 698 mil. eura, 35% bit će namijenjeno za energetsku tranziciju i smanjivanje ugljičnog otiska. Uz to, velik dio sredstava bit će namijenjen širenju i nadogradnji maloprodajne mreže i digitalizaciji poslovanja.  
Tako će ukupan broj benzinskih postaja na kraju 2025. godine na svim tržištima dosegnuti 627, a broj punionica električnih vozila 1575. Na kraju iste godine snaga postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora iznosit će 160 MW, što je za 78% više nego sada. Konačno, zahvaljujući projektima energetske obnove kod krajnjih potrošača će se ostvariti energetske uštede na razini 73 GW h, najavljuje Petrol.

TAGOVI