Petrol kupuje Crodux derivate

Autor: B.L. Objavljeno: 15.01.2021. 🕜 21:22 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Slovenska tvrtka preuzima 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj

Slovenska naftna tvrtka Petrol je 12. siječnja ove godine s hrvatskim poduzetnikom Ivanom Čermakom potpisala ugovor o kupnji 100%-tnog udjela u tvrtki Crodux derivati dva. No, to veliko preuzimanje na hrvatskom naftnom tržištu bit će završeno tek nakon što se ishode suglasnosti svih nadležnih tijela za nadzor tržišnog natjecanja.

Preuzimanjem Croduxa Petrol će dobiti 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj. S ukupno 200 benzinskih postaja Petrolov udio na hrvatskom tržištu nafte i naftnih derivata povećat će se s 13 na 23%. Istodobno će se broj njegovih benzinskih postaja u zemljama Jugoistočne Europe povećati na 601. Pri tome će tvrtka također pokriti neka područja Hrvatske koje do sada nisu bila pokrivena njegovom mrežom, a na hrvatsko tržište prenijet će se i uspješan poslovni model kakav je uspostavljen u Sloveniji. No, očekuje se i prijenos dobrih praksi i u suprotnom smjeru.

Crodux derivati dva ima više od 1150 zaposlenih, a 2019. godine ostvarili su prihode od prodaje na razini 760 mil. eura, dok je dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila 42,7 mil. eura, objavio je Petrol.

TAGOVI