CEMP povukao tužbu protiv eko udruge zbog VE Krš Pađene

Autor: B. L. Objavljeno: 19.02.2021. 🕜 18:15 Lokacija: Zagreb

Odustali od tužbe za povredu ugleda i časti oko VE Krš Pađene

U rujnu 2019. investitor u najveću hrvatsku vjetroelektranu, VE Krš Pađene, tvrtka C.E.M.P., podnijela je tužbu radi naknade štete zbog objave udruge Biom “HBOR dao zeleno svjetlo projektu kojega istražuje Europska komisija” od 24.7.2019. Tvrtka je u tužbi tvrdila da je Udruga Biom pokazala zlonamjernost prema njima te da joj je nanijela neimovinsku štetu u vidu povrede ugleda, dobrog glasa časti i imena. Također su tvrdili da zbog toga mogu imati posljedica i da zapravo trpe štetu dok god je objava vidljiva na web stranicama udruge Biom. 

Čelni ljudi tvrtke proteklih su dana došli u središte pozornosti javnosti kad su se predali hrvatskim vlastima nakon što su jedno vrijeme bili nedostupni hrvatskom pravosuđu koje ih tereti za malverzacije prilikom realizacije vjetroparka Krš-Pađene. U četvrtak 18. veljače je u slučaju C.E.M.P.-a protiv udruge Biom održano ročište na Općinskom sudu u Zagrebu, na kojem su zakonski zastupnici trebali biti ispitani, no večer prije ročišta tvrtka C.E.M.P. je, nakon što Biom nije htio pristati na odgodu ročišta, povukla tužbu. 

525 dana od tužbe

"Tako je nakon 525 dana neslavno završila tužba velike tvrtke protiv male udruge. Trebalo je proteći 310 dana da javnost preko medija započne biti detaljno informirana o brojnim događanjima koja su se ticala kredita HBOR-a, kojeg je Biom problematizirao još u srpnju 2019. kada je izrazio zabrinutost zbog odluke HBOR-a o financiranju izgradnje vjetroparka Krš-Pađene, zbog čega je u konačnici i bio tužen - ne od strane HBOR-a nego od strane C.E.M.P.-a. Povodom ove tužbe udruga Biom želi upozoriti na potrebu rješavanja rastućeg problema strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti, koji je u Hrvatskoj uzeo maha", kažu u BIOM-u.

Na problem tzv. SLAPP (strategic litigation against public participation) tužbi u Hrvatskoj prošle godine upozorio je i glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez, koji je pozvao Europsku komisiju da hitno riješi ovaj problem na razini cijelog EU-a. SLAPP se koristi kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji izvještavaju u javnom interesu, prvenstveno novinara, ali i organizacija civilnog društva koje se bave javnim zagovaranjem. 

Prema objavljenim podacima Hrvatskog novinarskog društva, u svibnju prošle godine u Hrvatskoj je bilo aktivno više od 905 parnica protiv 18 medija i novinara u Hrvatskoj, a tužitelji su potraživali ukupno gotovo 68 milijuna kuna ili okvirno - oko devet milijuna eura. "Nadamo se da će problem SLAPP tužbi biti sveobuhvatno riješen, kako bi i mediji i organizacije civilnog društva mogli nesmetano nastaviti obavljati svoju društvenu ulogu u interesu općeg dobra.", kažu u Biomu.

TAGOVI