Španjolska bi trebala dobiti prvu komercijalnu plutajuću vjetroelektranu

Autor: B.L. Objavljeno: 24.02.2021. 🕜 09:30 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Ulaganja se procjenjuju na više od 1 mlrd. eura

Španjolska energetska tvrtka Iberdrola započinje ostvarivanje projekta prve velike komercijalne plutajuće vjetroelektrane u Španjolskoj. Procjenjuje se da će ulaganja u postrojenje snage 300 MW iznositi više od 1 mlrd. eura. Istodobno se očekuje da će taj projekt potaknuti industrijalizaciju i stvaranje novih radnih mjesta, pri čemu se očekuje otvaranje čak 2800 novih poslova u razvoju i istraživanju, projektiranju i konstrukciji postrojenja. Prema prvim procjenama, elektrana bi u pogon trebala biti puštena 2026. godine. 

U tom bi projektu trebalo sudjelovati čak 66 španjolskih tvrtki i ustanova, od čega se čak 52 ubrajaju u kategoriju malih i srednjih (SME). Istodobno, taj bi projekt trebao razviti novi lanac opskrbe u Španjolskoj i prijavljen je za europski program Sljedeće generacije. Dakako, usklađen je s Planom oporavka, pretvorbe i otpornosti španjolske vlade. 

Na osnovi uspjeha tog projekta, očekuje se postavljanje novih plutajućih elektrana u budućnosti, u ukupnoj snazi do čak 2 GW, uz obale Galicije i Andaluzije te oko Kanarskog otočja, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI