Loženje drveta u kući nosi zabrinjavajuće zdravstvene posljedice

Autor: N.D. Objavljeno: 24.02.2021. 🕜 10:30 Lokacija: London (Velika Britanija)

Onečišćenje sitnim česticama uzrokuje bolesti od glave do pete

Sagorijevanje drva u domovima postalo je najveći izvor zagađenja zraka malim česticama u Velikoj Britaniji, proizvodeći tri puta više sitnih čestica od cestovnog prometa, pokazuju šokantni vladini podaci. Samo 8% stanovništva uzrokuje to onečišćenje paljenjem drva u zatvorenom a otkrilo se da gotovo polovica onih koji lože u zatvorenom imaju novaca i da su odabrali vatru iz estetskih razloga, a ne zbog hladnoće. 

Zagađenje sitnim česticama štetno je za zdravlje jer može ući u krvotok, prenijeti se po tijelu i smjestiti u organe te izazvati cijeli niz bolesti doslovce od glave do pete, kao što su bolesti srca i pluća, demencija, problemi s jetrom i bubrezima te može utjecati na plodnost, čvrstoću kostiju i ostalo. 

Britanska Vlada ne planira zabraniti ložišta na drva, ali zabrana maloprodaje mokrog drveta stupa na snagu 1. svibnja, kao i zabrana vreća kućnog ugljena, prva takva ograničenja od zakona o čistom zraku iz 1950-ih . Mokro drvo nije obrađeno i proizvodi veće razine onečišćenja. 

Onečišćenje ispod radara

Nova vladina statistika pokazuje da je izgaranje drva u zatvorenim pećima i otvorenim požarima odgovorno za 38% čestica onečišćenja ispod 2,5 mikrona u 2019. godini, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci. Izvještaj kaže da su se emisije PM2,5 iz ovog izvora više nego udvostručile od 2003. godine, na 41 000 tona godišnje, a povećale su se za 1% između 2018. i 2019. Za usporedbu, cestovni promet uzrokovao je 12% PM2,5 u 2019. Peći za drvo također utrostručuju razine štetnih čestica onečišćenja unutar domova i trebali bi se prodavati uz zdravstveno upozorenje, upozorili su znanstvenici u prosincu. 

"Imamo 8% domova u Velikoj Britaniji odgovornih za oko 40% zagađenja PM2,5. Izgaranje drva u kućama zavuklo se ispod radara dok smo svi svoju pozornost usredotočili na dizelski promet. Na našim cestama možemo brojati automobile i kamione kako bismo razumjeli onečišćenje koje dolazi iz prometa. Ali mi imamo vrlo malo predodžbe o tome što ljudi rade u vlastitim domovima i otuda važnost ovih saznanja”,  rekao je Gary Fuller s Imperial Collegea u Londonu, član vladine stručne skupine za kvalitetu zraka za The Guardian.

TAGOVI