Sve veći rizik od energetskog siromaštva u Hrvatskoj

Autor: N.D. Objavljeno: 04.10.2019. 🕜 08:36 Lokacija: Zagreb

Ne živimo bitno bolje - glavnina kućanstva ne može pokriti nikakav izvanredni trošak

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak izvješće o pokazateljima siromaštva i socijalne isključenosti u 2018. godini, prema kojemu je stopa rizika od siromaštva u 2018. iznosila 19,3 posto, dok je ta stopa određena prema 2012. godini iznosila 13,9 posto. U skladu s tim može se reći i da je energetsko siromaštvo vrlo zabrinjavajuće, a prema općim pokazateljima u EU sedam je zemalja u lošijoj situaciji od Hrvatske. Statistika pokazuje da se u svojim domovima smrzava 314.760 ljudi ili 7,7% jer ne mogu platiti grijanje, a svaki deseti ne može kupiti meso ili ribu svaki drugi dan.

Ukupno je 8,6 posto osoba bilo u teškoj materijalnoj deprivaciji, a 24,8 posto u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Ako se iz dohotka izuzmu i socijalni transferi i mirovine, tada se postotak osoba koje su u riziku od siromaštva povećava na 42,9. U većem riziku od siromaštva su građani na kontinentu, a najrizičnija kategorija su nezaposleni i samci stariji od 65 godina. 

Ukupno 52,9 osoba koje žive u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak. Tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće si nije moglo priuštiti 51,3 posto, a za njih 49,6 posto troškovi stanovanja su bili znatno financijsko opterećenje. U lošijoj situaciji od Hrvata žive Rumunji, Bugari, Litva i Letonija, koje su u proteklih devet godina znatno više smanjile postotak siromaštva, za razliku od Hrvatske gdje se on očigledno povećava. 

TAGOVI