Najavljen prvi trajekt na zeleni vodik

Autor: N.D. Objavljeno: 11.03.2021. 🕜 09:26 Lokacija: Oslo (Norveška)

Norveški Norled i britanski Linde u prvom partnerstvu u Europi

Norveški trajektni operater Norled odabrao je britanski Linde za dobavljača tekućeg vodika za svoj prvi trajekt s vodikovim gorivnim ćelijama na svijetu. Trajekt će se koristiti za prijevoz putnika i vozila, a napajat će se obnovljivom energijom. Linde će pružiti cjelovito rješenje za norveški trajekt za vodikove gorivne ćelije, jer će tvrtka koristiti svoj novi elektrolizator od 24 MW za proizvodnju tekućeg vodika koji će napajati trajekt. 

Elektrolizator se nalazi u Njemačkoj, u kemijskom kompleksu Leuna. To postrojenje koristi tehnologiju protonske izmjenjive membrane (PEM) za proizvodnju zelenog vodika. Prema najavama tvrtki, Linde također namjerava instalirati i kopnenu i brodsku opremu za skladištenje, distribuciju i sigurnost. 

Očekuje se da će opskrba vodikom biti uspostavljena i operativna sljedeće godine, a tada će brod moći smanjiti emisiju ugljika za čak 95 posto. Norled vjeruje da je ovo tek prvi u nizu brodova koji će se napajati vodikom, posve čistim gorivom koje se smatra alternativnim u prijevozu, a njegova šira primjena tek dolazi, javlja Hydrogen fuel news.

TAGOVI