Automobili u oblaku bez poteškoća

Autor: B.O. Objavljeno: 03.03.2021. 🕜 10:10 Lokacija: Stuttgart/München (Njemačka)

Bosch i Microsoft razvijaju softversku platformu za povezivanje u oblak

Grupa Bosch s kompanijom Microsoft razvija softversku platformu za povezivanje automobila na oblak bez poteškoća. Cilj ove suradnje je pojednostavljenje i ubrzavanje razvoja i primjene softvera kroz vijek trajanja vozila u skladu sa standardima kvalitete automobilske industrije

Novom platformom koja će se temeljiti na usluzi Microsoft Azure i u koju će biti ugrađeni softverski moduli tvrtke Bosch omogućit će se razvoj i preuzimanje softvera na upravljačke jedinice i računala za vozila. 

Suradnjom će se u budućnosti usredotočiti na razvoj alata kojima bi se poboljšala učinkovitost procesa razvoja softvera. To će dovesti do inovacija, a ujedno će se smanjiti i troškovi razvoja softvera vozila unutar i između organizacija. Za vozače će to značiti brži pristup novim funkcijama i digitalnim uslugama. 

Obje tvrtke planiraju novu softversku platformu učiniti dostupnom za prve prototipove vozila do kraja 2021. godine. 


Softver čini razliku

"Bosch već danas na siguran način bežično ažurira softver automobila. Sveobuhvatnom platformom za softverski definirana vozila želimo dodatno ohrabriti proizvođače automobila da razviju nove funkcije te ih želimo dovesti na cestu što prije”, kaže Markus Heyn, član Upravnog odbora kompanije Robert Bosch. 

"Našom suradnjom s tvrtkom Bosch objedinjuje se stručnost jednog od vodećih svjetskih dobavljača za motorna vozila i snaga koju nude usluge Microsoft cloud, AI i GitHub", kaže Scott Guthrie, izvršni potpredsjednik za računalstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju (AI) u Microsoftu. 

"S obzirom na to da softver čini ključnu razliku u automobilskoj industriji, naš je cilj pomoći tvrtkama pri bržoj dostavi primjerenih jedinstvenih usluga mobilnosti osobnim automobilima i komercijalnim vozilima", dodaje.

 

Ažuriranja i nadogradnje 

Softver će, priopćeno je iz Boscha, igrati sve važniju ulogu u nadolazećim generacijama vozila. 

Novi trendovi poput elektromobilnosti, automatizirane vožnje i modernih usluga mobilnosti ne bi bili mogući bez njega. Također će biti potrebna češća ažuriranja i nadogradnje. 

Međutim, zbog strogih sigurnosnih zahtjeva kroz vijek trajanja vozila izrazito je složeno bežično ažurirati softver i razviti digitalne usluge za automobile. Širok raspon različitih serija i modela dodatno otežava situaciju.

TAGOVI