Tehnologije i rješenja za čisti vodik

Autor: B.O. Objavljeno: 13.04.2021. 🕜 08:31 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Poziv članovima Europskog saveza za čisti vodik

Europska komisija je pozvala više od 1000 članova Europskog saveza za čisti vodik da podnesu projekte za tehnologije i rješenja utemeljena na obnovljivoj tehnologiji vodika s niskim emisijama ugljika. 

To je važan korak u izgradnji portfelja održivih projekata ulaganja kako bi se ostvarili ciljevi utvrđeni u Strategiji za vodik za klimatski neutralnu Europu. 

Rok za podnošenje projekata je 7. svibnja. Na sljedećem sastanku foruma o vodiku 17. i 18. lipnja preispitat će se projekti i omogućiti povezivanje, javlja EK. 

"Čisti vodik ima ključnu ulogu u dekarbonizaciji brojnih sektora gospodarstva te istodobno pridonosi otpornijoj i konkurentnijoj industriji EU-a. Taj je poziv važan korak naprijed u radu Saveza. Pomoći će u izgradnji portfelja projekata te procjeni i uklanjanju nedostataka te uskih grla u vrijednosnom lancu čistog vodika", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

 

Zelena tranzicija 

Cilj strategije EU-a za vodik jest ubrzati uvođenje čistog vodika u Europi. Strategijom se utvrđuje strateški cilj ugradnje elektrolizatora snage šest GW za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora i proizvodnje do milijuna tona obnovljivog vodika do 2024. te elektrolizatora snage 40 GW za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora i 10 milijuna tona vodika iz obnovljivih izvora do 2030. godine. 

Glavni je cilj Europskog saveza za čisti vodik, koji je pokrenut u srpnju 2020., utvrditi i izgraditi portfelj održivih projekata ulaganja duž vrijednosnog lanca vodika s ciljem zelene tranzicije, stvaranje tržišta čistog vodika kojim se pridonosi rastu i otvaranju radnih mjesta te smanjenje emisija stakleničkih plinova.

TAGOVI