Francuska tvrtka preuzima pet malih hidroelektrana u Bugarskoj

Autor: B.L. Objavljeno: 14.04.2021. 🕜 11:34 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Riječ je o tvrtki Akuo koja je prisutna i u Hrvatskoj

Francuska tvrtka Akuo preuzela je pet malih hidroelektrana u Bugarskoj, s ukupnom instaliranom snagom 1,5 MW.  Spomenute elektrane nalaze se na rijeci Iskar, izgradila ih je tvrtka PVB Power Bulgaria a u pogon su puštene u razdoblju 2010. - 2013. godine. Tim preuzimanjem Akuo će još više učvrstiti svoju prisutnost na bugarskom energetskom tržištu, gdje već upravlja sa četiri hidroelektrane ukupne snage 63 MW. 

Bugarska je postavila cilj povećanja udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije na više od 30% do 2030. godine. To znači povećanje snage takvih postrojenja za 2,6 GW, što znači da bi ona već 2030. godine trebala iznositi 7 GW. Ipak, velik udio u proizvodnji električne energije u Bugarskoj se i dalje pokriva termoelektranama na ugljen u kompleksu Marica. 

Širom svijeta Akuo upravlja raznim postrojenjima na obnovljive izvore ukupne snage 1,3 GW, u što je do sada uložio više od 2,6 mlrd. eura i razvija takve projekte ukupne snage 5 GW, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World.'

Inače, riječ o tvrtki koja je prisutna i u Hrvatskoj, gdje je izgradila i danas upravlja postrojenjima VE Ogorje snage 42 MW i BTE Energostatik snage 5 MW.

TAGOVI