Sisačko-moslavačka županija dobiva prvu veliku fotonaponsku elektranu

Autor: N.D. Objavljeno: 12.05.2021. 🕜 08:45 Lokacija: Bjelovar

Od elektrane na 60 hektara zemljišta županija će imati između 3,6 i 6 mil. kn godišnje

Na području poslovne zone Općine Martinska Ves (Mahovo) u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja ima površinu od 124 četvorna kilometra, uskoro kreće izgradnja neintegrirane fotonaponske elektrane na čak 65 hektara, vrijedne 457 milijuna kuna plus PDV, a snaga elektrane je 68,4 MW. Elektrana će se sastojati od 207.300 fotonaponskih panela, a procijenjena godišnja proizvodnja je 77 GWh sati. 

Solarna elektrana u Općini Martinska Ves prvi je projekt takvog tipa u toj županiji, a ta bi investicija lokalnoj samoupravi trebala donositi od 3.6 do 6 milijuna kuna godišnje, dok se računa da je planirani godišnji prihod 37,5 mil. kn. Životni vijek elektrane je cca 30 godina, s tim da proizvodnja pada u prvih deset godina za 10%, a u narednih 15 g. još 15%.

Potpisani su ugovori između Općine Martinska Ves i tvrtke Photo Volt d.o.o. (iza koje stoji austrijski Conex Invest), koja će investirati u izgradnju sunčane elektrane ‘MVES 60’, na zemljištu Poslovne zone Mahovo. Treba napomenuti da će dio elektrane biti financiran fondovima Europske unije. Tako bi se prihodi Općine Martinska Ves trajno povećali za cca 60%. Očekuje se da će elektrana biti završena u roku od dvije godine. Rad i održavanje postrojenja će uključivati šest stalnih djelatnika, objavio je portal Siscia.

TAGOVI