Sunčane elektrane u hotelima i kampovima na Jadranu

Autor: B.O. Objavljeno: 20.12.2021. 🕜 12:15 Lokacija: Zagreb

Veliki projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja

Turistička kompanija Valamar Riviera i E.ON Solar, tvrtka koja posluje unutar skupine E.ON Hrvatska, postavile su 26 sunčanih elektrana na Valamarove hotele i kampove duž obale Jadrana. Zahvaljujući tome projektu, pokriveno je pet posto Valamarove ukupne potrebe za električnom energijom. 

Suradnja s Valamarom predstavlja prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO (Energy Service Company) modelu financiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju, priopćeno je iz agencije 404. 

Na projektu je E.ON angažirao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizirali usluge projektiranja, instaliranja, puštanja u pogon i financiranja projekta koji predstavlja značajan iskorak prema zelenom i održivom turizmu. 

Korištenjem obnovljivih izvora pridonosi se i Europskom zelenom planu u očuvanju okoliša te smanjenju emisija ugljičnog dioksida, u čemu E.ON i Valamar predstavljaju primjer dobre prakse.

 

Potencijal Sunčeve energije 

"Ova suradnja se događala u nestabilnim uvjetima pandemije, ali usprkos tome pokazali smo da snažno partnerstvo dvije vodeće kompanije, svake u svom području, može donijeti dodanu vrijednost, kako za naše poslovanje, tako i za goste koji imaju sve veću osviještenost o održivom i zelenom turizmu. Hrvatska ima značajan solarni energetski potencijal koji, ako je kvalitetno iskorišten, pridonosi smanjenju troškova poslovanja, povećanju profitabilnosti te minimiziranju tržišnih rizika rasta cijena električne energije", izjavio je Vedran Belamarić, direktor E.ON Solara. 

"Valamar već niz godina ulaže značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore, s čime ćemo intenzivno nastaviti u idućem razdoblju. Suradnja s E.ON Solarom najveći je projekt ulaganja u sunčane elektrane do sada u Valamaru, koji će nam povećati konkurentnost i osigurati novi obnovljivi izvor električne energije. Količina električne energije koja se proizvede u postavljenim sunčanim elektranama dovoljna je za cjelokupne potrebe jednog od naših najuspješnijih ljetovališta, Valamar Isabella Island Resorta na otoku Sveti Nikola u Poreču. Ovom inicijativom našim gostima šaljemo dodatnu poruku o važnosti koju pridajemo održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju u koje je u proteklih pet godina Valamar uložio više od 400 milijuna kuna", izjavio je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru Rivieri.

TAGOVI