Split želi snažnije iskoristiti Sunce

Autor: B.O. Objavljeno: 16.12.2021. 🕜 12:44 Lokacija: Split

Bespovratnim sredstvima do 14 integriranih sunčanih elektrana

Razvojna agencija Split – RaST pripremila je projekt SuSTainable – Povećanje kapaciteta za proizvodnju Sunčeve energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita, prijavivši ga na poziv Povećanje kapaciteta za proizvodnju Sunčeve energije u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. 

Zahvaljujući projektu SuSTainable i osiguranju bespovratnih sredstava bit će postavljene integrirane sunčane elektrane na 14 javnih objekata u gradskom vlasništvu (10 osnovnih škola, tri dječja vrtića te košarkaškoj dvorani), kako bi se iskoristila Sunčeva energija, povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora te ostvarivale uštede u potrošnji.

 

Gubitci u mreži 

Taj projekt upućuje na problem niskih udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Splitu, posebice iz Sunčeve energije. Jer, u tome gradu, kao i u Hrvatskoj, najviše se koristi upravo električna energija, pri čemu su najveći potrošači zgrade. 

Split se električnom energijom najviše opskrbljuje iz hidroelektrana, a kao i ostatak Hrvatske bilježi značajne gubitke u distribucijskoj mreži, dok se, s druge strane, nalazi na jednom od najpovoljnijih područja za iskorištavanje Sunca u proizvodnji električne energije. 

"Postavljanjem 14 integriranih fotonaponskih elektrana, povećala bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora na području grada Splita za 795 MW h i smanjio ispust CO2 za 186 tona godišnje te bi se tako pridonijelo ublažavanju klimatskih promjena", objavljeno je na stranicama Grada Splita

Ukupna vrijednost projekta je gotovo pet milijuna kuna. Pritom je moguće ostvariti pravo na 85 posto bespovratnih sredstava (približno 4,2 milijuna kuna).

TAGOVI