Potpisan prvi komercijalni PPA ugovor u Hrvatskoj

Autor: N.D. Objavljeno: 16.12.2021. 🕜 08:34 Lokacija: Šibenik

VE Orlice izašla je iz sustava poticaja i odmah je zaključen PPA

Developer u obnovljivcima WPD i trgovac energijom Danske Commodities objavili su danas da su potpisali PPA s fiksnom cijenom za vjetroelektranu Orlice u Hrvatskoj, koja je upravo izašla iz sustava poticaja feed-in tarifom. Sporazum je prvi post ugovor za kupnju energije koji se u Hrvatskoj koristi između dva nedržavna sudionika na tržištu i označava novo poglavlje u energetskoj tranziciji Balkana. 

Prema sporazumu, Danske Commodities bit će odgovorni za trgovanje i balansiranje kapaciteta od 9,6 MW instaliranih u Orlicama, koje je u vlasništvu WPD-a, međunarodno iskusnog developera i operatera projekata obnovljivaca. VE Orlice su vjetroelektrana na kopnu u Hrvatskoj koja se nalazi u blizini Šibenika i opskrbljuje više od 5000 kućanstava zelenom energijom. Vjetropark je 2009. godine razvio WPD, a tvrtka je sada potpisala prvi ugovor takve vrste u Hrvatskoj za Orlice s komercijalnim prodavačom. 

Novo poglavlje za VE Orlice

PPA koji smo danas potpisali označava početak naše suradnje s Danske Commodities u Hrvatskoj, ali je i značajan signal za razvoj energetskog tržišta u regiji. Kao što je WPD bio među prvim pokretačima vjetroelektrana u Hrvatskoj, sada uvodimo PPA s još jednim nedržavnim sudionikom na tržištu odmah nakon isteka originalnog ugovora o feed-in tarifi sklopljenog s hrvatskim državnim operaterom tržišta za projekt Orlice. Jako nam je drago što je renomirana tvrtka poput Danske Commodities prepoznala potencijal suradnje s wpd-om u Hrvatskoj.“, rekao je Zoran Obradović, generalni direktor WPD Adria. 

Danske Commodities trguje energijom u Hrvatskoj više od 10 godina i dio je tranzicije zemlje prema zelenijem gospodarstvu. Sada Hrvatska povećava svoje zelene ambicije, što znači da će biti potrebno još više obnovljive energije. S ovim prvim komercijalnim PPA potpisanim, nadamo se da ćemo proširiti razvoj obnovljivih izvora energije jačanjem investicijske klime za buduće energetske projekte – i postaviti standard za više poslova koji će se sklopiti u cijeloj regiji Balkana,” rekao je Tor Mosegaard, prvi čovjek europskog trgovanja u Danske Commodities.

TAGOVI