Srbija: dražba po premijskom modelu u siječnju

Autor: B.O. Objavljeno: 10.12.2021. 🕜 09:37 Lokacija: Beograd (Srbija)

Mnoge financijske institucije i fondovi se raspituju za potencijale Srbije, kaže Giles Dickson

"Očekujemo više ulaganja u postrojenja koja proizvode energiju iz obnovljivih izvora i smatram kako će prve dražbe krajem siječnja dati rezultate. Imamo neovisno, regulatorno tijelo – Agenciju za energetiku Republike Srbije AERS, koje će određivati maksimalnu visinu poticajnih sredstava, tj. premija", istaknula je ovaj tjedan u Beogradu potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tijekom razgovora s Gilesom Dicksonom, izvršnim direktorom europske udruge za vjetroenergiju WindEurope

Tema razgovora bile su mogućnosti Srbije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ponajprije vjetroelektranama, planovima tog ministarstva i dražbama za proizvođače koji kreću početkom iduće godine. 

"Naš plan su veća ulaganja u obnovljive izvore. Cilj je da do 2040. godine imamo najmanje 40 posto energije dobivene iz obnovljivih izvora. Mislim da je to ostvariv cilj jer smo napravili osnovu za investicije, donijeli smo novi zakonodavni okvir, posebice je Zakon o obnovljivim izvorima, kojim predviđa dražbe za proizvođače energije dobivene iz obnovljivih izvora, dodatno unaprijedio ulagačko okruženje. U strategiji energetskog razvoja i nacionalnom integriranom planu za klimu i energetiku, dokumentima koji će odrediti smjer energetike u nadolazećim desetljećima, veliki dio zauzimaju upravo obnovljivi izvori jer smo predani energetskoj tranzicije i zelenoj agendi", rekla je.

 

Jasna slika 

Giles Dickson je pak napomenuo kako je Srbija usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima i pripremom propisa otvorila put k vidljivosti svojih potencijala u tome području. 

"Mnoge financijske institucije i fondovi se raspituju za potencijale Srbije. Postoji veliki broj kompanija koje žele sudjelovati u proizvodnji energije u vašoj zemlji. Drago mi je da imate pripremljen plan i za prvu dražbu, kao i da ćete pripremiti trogodišnji plan koji će ulagačima dati jasnu sliku za naredne godine. U narednom razdoblju će rasti konkurencija među europskim zemljama kada su u pitanju investicije u ovo područje, ali mislim da Srbija ima dovoljno potencijala da privuče nova ulaganja", zaključio je, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

TAGOVI