Srbija omogućila obnovljivce na poljoprivrednom zemljištu

Autor: N.D. Objavljeno: 13.07.2021. 🕜 14:55 Lokacija: Beograd (Srbija)

Zemljište se može zakupiti za energetske svrhe ali i za odlaganje otpada

Uredba o uvjetima, načinu i postupku davanja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na korištenje u nepoljoprivredne svrhe, koju je upravo usvojila Vlada Srbije, omogućava lokalnim samoupravama raspisivanje javnih natječaja za izdavanje zemljišta za postavljanje elektrana, ali i za odlaganje jalovine, pepela, troske i drugih opasnih i štetnih tvari. Uredba se odnosi na zemljište koje je u katastru nekretnina Republičkog geodetskog zavoda po vrstama upisano kao poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu. 

Državno poljoprivredno zemljište može se dati u zakup za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana, ali i za geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina (glina, šljunak, pijesak, kamen, nafta i zemni plin) i odlaganje jalovine, pepela, troske i druge opasne i štetne tvari na poljoprivrednom zemljištu. Kada je riječ o zbrinjavanju ovih tvari, ova se aktivnost može obavljati uz podnošenje potrebnih odobrenja koje izdaje Ministarstvo rudarstva i energetike. Državno poljoprivredno zemljište može se dati na korištenje fizičkoj ili pravnoj osobi na razdoblje do 30 godina, navodi se u Uredbi, piše portal Balkan green enery news. 

Lokalne samouprave objavljuju natječaj

Predmet korištenja može biti neobrađeno državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, trska i močvare) ili obradivo državno poljoprivredno zemljište (polja, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) šeste, sedme i osme katastarske klase. Nadležno tijelo lokalne samouprave, kako je navedeno u Uredbi, državno poljoprivredno zemljište koje je planirano za uporabu grupira u posebne jedinice javnog nadmetanja, a zainteresirana osoba ili poduzeće predaje samoupravama pismo namjere o korištenju državnog zemljišta i odgovarajući projekt. Odluku o objavljivanju javnog oglasa za zakup zemljišta donosi nadležno tijelo lokalne samouprave, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Zakup se provodi u postupku javnog nadmetanja, prema Uredbi. 

 Početni godišnji iznos naknade na javnom natječaju jednak je pet puta većem iznosu prosječne cijene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta ako će se zemljište koristiti za vjetroelektrane i solarne elektrane. Početna naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i odlaganje štetnih tvari trideset je puta veća od prosječne cijene najma. Davanje državnog zemljišta za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana moglo bi, nakon usvajanja novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, dodatno potaknuti i ubrzati izgradnju elektrana za proizvodnju zelene energije. S druge strane, omogućavanje odlaganja jalovine, pepela, troske i drugih opasnih i štetnih tvari na poljoprivredno zemljište moglo bi stvoriti probleme.

TAGOVI