Energetski učinkovitije zgrade središnje države

Autor: B.O. Objavljeno: 05.07.2021. 🕜 10:38 Lokacija: Beograd (Srbija)

Suradnja Srbije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj

U 28 zgrada središnje državne vlasti smanjit će se potrošnja za 30 posto te će emisije ugljikova dioksida biti niže za gotovo 60 tisuća tona, izjavila je prošli tjedan potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na potpisivanju ugovora s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) za pružanje tehničke pomoći u ostvarenju projekta energetske učinkovitosti u tim zgradama. 

Ona je naglasila kako je projektom vrijednim 40 milijuna eura obuhvaćeno 28 od 56 zgrada središnje vlasti. Radovi bi, nakon izrade tehničke dokumentacije, trebali početi iduće, a završiti 2025. godine, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije


Poticanje konkurentnosti 

"Donijeli smo Zakon o racionalnoj uporabi energije i energetskoj učinkovitosti, što je prvi korak k ostvarenju nacionalnog cilja, odnosno da trošimo 20, 30 posto manje energije. Mi sada trošimo oko 40 posto više nego što je prosjek u zemljama EU-a te nema razloga da godišnje bacimo kroz prozor rad jedne termoelektrane", rekla je. 

"Projekt će poboljšati energetsku sigurnost, smanjit će utjecaj na okoliš, ujedno potičući gospodarsku konkurentnost Srbije na tržištu", istaknula je Francine Pickup, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

TAGOVI