Škola u Ivanić Gradu u boljem energetskom razredu

Autor: B.O. Objavljeno: 07.07.2021. 🕜 09:43 Lokacija: Ivanić Grad

Završena je energetska obnova vrijedna 15,2 milijuna kuna

Završene radove na 15,2 milijuna kuna vrijednoj energetskoj obnovi Osnovne škole Stjepana Basaričeka u Ivanić Gradu obišao je jučer župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ugovorena sredstva za obnovu u iznosu od 4,8 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala 10,4 milijuna kuna. 

Nakon obnove, škola može računati na godišnju uštedu od 118.000 kuna na računu za grijanje. Radi se o uštedi od čak 70 posto u odnosu na prijašnje stanje. Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 74 posto, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 72 posto. 

Zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u B, a ono što je najvažnije za učenike i osoblje škole – energetskom je obnovom bitno povećana udobnost boravka u zgradi.

 

Intenzivna gradnja 

"Ovo je četvrta škola čija je energetska obnova sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja, a gdje je nositelj projekta bila Zagrebačka županija. Uz OŠ Stjepana Basaričeka, europskim i novcem Zagrebačke županije obnovljen je kompleks zgrada velikogoričkih srednjih škola, Srednja škola Vrbovec i Područna škola Rakov Potok", rekao je Kožić, dodajući da je unatoč koronakrizi Zagrebačka županija nastavila s intenzivnom gradnjom škola i sportskih dvorana čija vrijednost premašuje 140 milijuna kuna. 

"Gradimo nove škole u Luki, dograđujemo školu i dvoranu u Pušći te gradimo sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici i Graberju Ivanićkom", istaknuo je. 

"Radi se o jedinoj školi u našem gradu koja zadovoljava sve uvjete za održavanje jednosmjenske nastave te je zaslužila ovakvu opsežnu obnovu", rekao je gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš

Vlatka Koletić, ravnateljica OŠ Stjepana Basaričeka, koju pohađa više od 300 učenika te 90-ak učenika glazbene škole, istaknula je da će energetska obnova puno značiti kod uštede energije, ali i da će sada boravak u školi biti puno ugodniji. "Škola će stvarno zaživjeti najesen kad krene nastava, a do tada ćemo dobro upoznati novu tehnologiju u našoj školi i sigurno će uštede od jeseni biti još veće", rekla je, izvijestila je Zagrebačka županija.

TAGOVI