U primjeni nova metodologija energetskog pregleda zgrada

Autor: B.O. Objavljeno: 02.07.2021. 🕜 09:46 Lokacija: Zagreb

Dio metodologije je Algoritam za izračun energetskih svojstava zgrada

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat donio je Odluku o Metodologiji provođenja energetskog pregleda zgrada 2021. Ona utvrđuje koncept i provedbene korake energetskog pregleda, način prikupljanja potrebnih ulaznih podataka, način provođenja analiza i proračuna te izgled i sadržaj završnog Izvješća o provedenom energetskom pregledu. 

Ovom metodologijom utvrđuje se provedba energetskih pregleda koja je propisana najnovijim Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (čije su izmjene također stupile na snagu 1. srpnja), a kojim se uređuju zakonske obveze i zahtjevi za provedbu energetskog pregleda zgrada, te obveze i postupak energetskog certificiranja, javlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI)


Radnje i postupci 

Metodologija definira koncept i provedbene korake energetskog pregleda, način prikupljanja potrebnih ulaznih podataka, način provođenja analiza i proračuna te izgled i sadržaj završnog Izvješća o provedenom energetskom pregledu zgrade. Radi se, zapravo, o skupu radnji i postupka za provođenje energetskog pregleda zgrada. 

Dio metodologije je Algoritam za izračun energetskih svojstava zgrada koji propisuje način proračuna svih potrebnih vrijednosti za izračun energetskog svojstva zgrade, te izrade energetskog certifikata

Algoritam uključuje algoritam za proračun potrebne energije za grijanje i hlađenje prostora zgrade, algoritam za određivanje energetskih zahtjeva i učinkovitost termotehničkih sustava u zgradama (sustavi grijanja prostora i pripreme potrošne tople vode), algoritam za određivanje energetskih zahtjeva i učinkovitost termotehničkih sustava u zgradama (sustavi kogeneracije, sustavi daljinskog grijanja, fotonaponski sustavi), algoritam za proračun potrebne energije za primjenu ventilacijskih i klimatizacijskih sustava kod grijanja i hlađenja prostora zgrade, te algoritam za određivanje energetske učinkovitosti sustava rasvjete u zgradama (energetski zahtjevi za rasvjetu).

TAGOVI