Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ovaj tjedan je gradonačelnicima i predsjednicima općina 20 lokalnih samouprava uručila ugovore za financiranje projekata unaprjeđenja energetske učinkovitosti u objektima od javnog interesa (škole i sl.), a za što je osigurano približno 32 milijuna kuna (500 milijuna dinara). 

Ugovori su tako uručeni predstavnicima Bele Palanke, Vladičinog Hana, Vranja, Kragujevca, Gadžinog Hana, Panteleja (Niš), Svilajnca, Bajine Bašte, Majdanpeka, Palilule (Beograd), Vladimiraca, Crvenog križa (Niš), Ljubovije, Velike Plane, Bačke Palanke, Ljiga, Šida, Novog Bečeja, Blaca i Krupnja.

 

Smanjenje emisija 

Vlada Srbije je odlučila da povećanje energetske učinkovitosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako bitan kao i gradnja hidroelektrana, izjavila je. 

"Pola milijarde dinara smo osigurali za ove projekte koji znače uštedu energije i niže račune. Oni predstavljaju i smanjenje emisije ugljikova dioksida za tri tisuće tona, uštedu od 6,9 milijuna kW h, što je, usporedbe radi, energija koju potroši 650 kućanstava. Više od četiri tisuće djece imat će kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno a ljeti vruće, dok će računi biti niži nego danas", rekla je. 

Ona je dodala kako su te lokalne samouprave bile brze, učinkovite i domišljate u pripremi projekata i da predstavljaju primjer svima ostalima koji trebaju biti aktivniji u ovome području, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

"Ministarstvo će u lipnju kroz Upravu za energetsku učinkovitost početi realizaciju bitnog projekta zamjene stolarije, čime ćemo pomoći građanima i građankama, ali i gospodarstvu, da budu energetski učinkovitiji, da ne trošimo četiri puta više energije nego bilo koja država u Europi, da ne bacamo energiju kroz prozor, da čuvamo okoliš i budemo racionalni", rekla je ona.