Samoodrživa naselja Buševec, Rakitovec i Turopolje

Autor: B.O. Objavljeno: 26.05.2021. 🕜 11:02 Lokacija: Velika Gorica

Procijenjena vrijednost projektiranja energetske samoodrživosti je približno 25 milijuna eura

Po prvi puta u Hrvatskoj kreće se u smjeru projektiranja energetske samoodrživosti, a kao pilot područja za izradu koncepta ulaganja odabrana su tri velikogorička naselja, Buševec, Rakitovec i Turopolje, uz koje je u neposrednoj blizini te ujedno i na rubnom području grada naselje Ogulinec. 

Procijenjena vrijednost projektiranja energetske samoodrživosti je približno 25 milijuna eura, a lokalno stanovništvo spomenutih goričkih naselja prednosti koji proizlaze iz održive energije, bez onečišćenja zraka, trebat će prepoznati i izabrati, javlja Grad Velika Gorica

Do tog ih čina dijeli jedan veliki korak – razvoj investicijskog koncepta. Projektna prijava – aplicirana u okviru programa Horizon 2020 pokrenute inicijative European City Facility (EUCF) na prvi, prošlogodišnji poziv gradovima i općinama, ispunila je u velikoj konkurenciji sve kriterije. Kao rezultat stigla je darovnica u vrijednosti 60 tisuća eura za izradu investicijskog koncepta Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja.

 

Očuvanje okoliša 

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je izjavio kako se ovim projektom želi ispitati mogućnosti stvaranja samoodrživih naselja s minimalnim onečišćenjem zraka. 

Navedena pilot naselja odabrana su s obzirom na to da su okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem te imaju dovoljno potencijala u lokalnim obnovljivim izvorima za postizanje energetske neovisnosti, a s druge strane su i na rubnim dijelovima administrativnog područja grada. 

Novim projektom, rekao je Ačkar, stigla je potvrda i na europskoj razini da se kreće u jednakom smjeru koji je Europa odredila donošenjem Europskog zelenog plana. Sve je usmjereno k istom zajedničkom cilju – očuvanju okoliša za buduće generacije.

TAGOVI