Vlada Srbije je prošli tjedan donijela Uredbu o kvoti u sustavu tržišne premije za vjetroelektrane. Kvota iznosi 400 MW. 

Uredba je donesena kako bi Srbija povećala korištenje energije iz obnovljivih izvora te razvila konkurentno tržište proizvodnje električne energije upravo iz takvih izvora. 

Tom uredbom predviđa se provedba dražbi za stjecanje prava na tržišnu premiju, odnosno poticaje onim elektranama koje koriste obnovljive izvore. 

Dražbe će se provoditi na temelju kvota koje propisuje tamošnja vlada u skladu s potrebama Srbije za takvim novim kapacitetima iz obnovljivih izvora.

 

Do konca godine 

Na dražbama mogu sudjelovati elektrane koje nisu mala postrojenja (elektrane snage veće od 500 kW i vjetroelektrane čija snaga prelazi tri MW) ili pokazni projekti. 

Vlada Srbije je odredila kvotu samo za jednu vrstu elektrana čija se proizvodnja potiče, tj. za vjetroelektrane. 

S obzirom na to da se radi o novom sustavu poticaja i načinu dodjeljivanja prava na njih, izvijestila je Vlada Republike Srbije, nužno je prvu dražbu provesti do kraja 2021. godine, kako bi se ispitale i u praksi primijenile sve odredbe i postupci predviđeni novim Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije.