Srbija želi snažnije koristiti obnovljive izvore

Autor: B.O. Objavljeno: 17.06.2021. 🕜 09:33 Lokacija: Beograd (Srbija)

Snaga dosad izgrađenih vjetroelektrana u Srbiji iznosi približno 400 MW

Povodom Svjetskog dana vjetra, koji se obilježava 15. lipnja, potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila kako je nužno iskoristiti veliki potencijal koji ta zemlja ima u području obnovljivih izvora, a kako bi se unaprijedila zaštita okoliša, gospodarski rast i dostigla vizija zelene Srbije

"Naš cilj je, koji možemo samo zajednički ostvariti, da do 2050. godine najveći dio proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Ali, treba znati kako obnovljivi izvori nisu samo postotak, već da je zelena energija bitna za našu energetsku sigurnost i kvalitetu okoliša. S energetskom tranzicijom smo krenuli u studenom prošle godine, kada je na summitu u Sofiji u sklopu Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan. To je agenda rasta koja će osigurati brži gospodarski rast i nova radna mjesta te omogućiti da kao zemlja idemo prema klimatskoj neutralnosti", rekla je. 

Također, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, ona je podsjetila kako su u prethodnom razdoblju izgrađene vjetroelektrane ukupne snage od približno 400 MW te da su se grade još dvije čija je snaga gotovo 170 MW. 

TAGOVI